header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 10 april 2017 07:30

Zuivel VS vraagt Trump opnieuw om in te grijpen


De Amerikaanse zuivelindustrie voert de druk president Trump op om op te treden tegen het Canadese zuivelbeleid. De Amerikaanse export van melkeiwit naar het buurland loopt hard terug door Canadese prijsmaatregelen die erop gericht zijn om Canadese zuivelproducenten aan te sporen om melk uit eigen land te verwerken.

In een verklaring die vorige week verscheen, vragen de US Dairy Export Councel en de National Milk Producers Federation Trump om in te grijpen. Volgens de koepelorganisaties overtreden de Canadezen de handelsregels die bestaan tussen de twee landen. Het is niet de eerste keer dat de zuivelindustrie op de deur klopt bij Trump, in februari vroegen ze de Amerikaanse president zijn Canadese collega Justin Trudeau te onderhouden over het Canadese zuivelbeleid tijdens diens bezoek aan Washington.
Dat heeft tot dusverre niet tot gewenste effecten geleid. Door het Canadese beleid verliezen Amerikaanse melkeiwitproducenten afzet, zeggen de koepelorganisaties, wat tot gevolg heeft dat ze leveringscontracten met Amerikaanse melkveehouders opzeggen. Zo verklaarde Grassland Dairy Products in Greenwood, Wisconsin tegenover persbureau Bloomberg dat het door het Canadese protectionistische beleid in één week export ter waarde van 100 miljoen US dollar heeft verloren. Het bedrijf heeft daarop tientallen melkveehouders laten weten tot eind april geen melk af te nemen. Cayuga Milk Ingredients in Auburn, New York vertelde Bloomberg dat met het wegvallen van de export naar Canada dertig procent van de omzet is gemoeid.

Class 7 program
De Canadese maatregelen zijn in februari geïntroduceerd onder de naam Class 7 program. De regeling worden per provincie ingevoerd, daarbij klaagt de Amerikaanse zuivelindustrie dat onduidelijk is hoe de maatregelen er precies uitzien. In een reactie aan Bloomberg stelt Isabelle Bouchard van de Dairy Farmers of Canada dat de import van ultragefilterde melk uit Amerika, de Canadese melkveebedrijven jaarlijks 172 miljoen US dollar aan inkomen kost. "Er zijn geen nieuwe tarieven gecreëerd die de import vanuit Amerika verhinderen. En het probleem is niet het Canadese zuivelsysteem, het probleem is dat er in Amerika te veel melk wordt geproduceerd. Dat is niet de schuld van Canada."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties