header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 12 april 2017 08:05

Huishan Dairy lijkt niet uit de problemen te komen


De problemen voor Huishan Dairy, de partner van FrieslandCampina in China, nemen toe. Zakenbank HSBC geeft in een verklaring aan dat Huishan Dairy zich niet houdt aan de afspraken die zijn gemaakt bij het verstrekken van een krediet van $200 miljoen.

Huishan Dairy heeft in een notitie aan de beurs van Hong Kong melding gemaakt van de brief van HSBC. Het krediet is in 2015 verstrekt door een groep banken onder leiding van HSBC. De andere banken zijn Bank of Shanghai, China Citic Bank, China Merchants Bank, Chong Hing Bank en Hang Seng Bank. Volgens persbureau Bloomberg heeft HSBC verklaard dat er nog geen consequenties worden verbonden aan het in gebreke blijven van Huishan Dairy; de lening hoeft ook pas in 2018 te worden afgelost.
Naast de brief van HSBC kreeg Huishan Dairy te maken met een uitspraak van de rechtbank in Shanghai die een verzoek van twee kredietverstrekkers waaronder Gopher Asset Management honoreerde om voor $79 miljoen aan beslag te leggen op activa van het zuivelconcern.

Koersval
De Chinese zuivelgigant lijkt de problemen niet te boven te komen. Op 24 maart werd de handel in het aandeel van de producent op de beurs in Hong Kong stilgelegd nadat de koers was gecrasht. In korte tijd daalde deze met bijna 90 procent. De handel is nog altijd niet hervat.
Over de reden van de koersval is volop gespeculeerd in de media, maar in alle verklaringen speelt bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Yang Kai een prominente rol. Via zijn holding heeft hij 71 procent van de aandelen van Huishan Dairy in handen. Sinds de koersval is de financieel directeur Ge Kun spoorloos verdwenen en de raad van commissarissen opgestapt.
De huidige problemen begonnen door geruchten dat Yang Kai zich schuldig had gemaakt aan verduistering. Die beschuldiging werd naast andere aantijgingen (hoge schuldenlast, duistere boekhoudingspraktijken) gedaan door Muddy Waters Research in een rapport dat in december vorig jaar werd gepubliceerd.
Het document bleef aanvankelijk zonder gevolgen - Huishan Dairy ontkende in problemen te zijn - maar eind maart kwam alsnog de reactie op de Hang Seng, waar het zuivelconcern door de vrije val in een klap $3,9 miljard aan beurswaarde verloor. Volgens de Financial Times is het aannemelijk dat de beursval in gang werd gezet door een kredietverstrekker die aandelen van Huishan Dairy ging dumpen, nadat het zuivelconcern had bevestigd laat te zijn met het aflossen van leningen en krap bij kas te zitten.
In een poging de betalingsproblemen van het zuivelconcern op orde te brengen, heeft de overheid van de provincie Liaoning afgelopen maand overleg gevoerd met 23 kredietverstrekkers, zo meldt persbureau Bloomberg. Ook Huishan Dairy voert overleg met zijn kredietverstrekkers in een poging tot nadere regelingen te komen. Volgens het Financieele Dagblad doet het zuivelconcern daarbij voorstellen om schulden af te lossen met de levering van melkpoeder.

Slachtoffers
Een van de slachtoffers van de problemen bij Huishan Dairy is FrieslandCampina dat voor €24 miljoen aan aandelen kocht in het Chinese zuivelconcern op de beurs in Hong Kong. De transactie was onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst in 2014. Beide concerns richtten een joint venture op met het doel babyvoeding op de Chinese markt te brengen.
Volgens het Financieele Dagblad is de waarde van de Huishan Dairy-aandelen die FrieslandCampina heeft gekocht, gedaald naar €7,5 miljoen. In reacties laat FrieslandCampina weten dat de joint venture Friesland Huishan Dairy losstaat van moederbedrijf Huishan Dairy en zonder problemen wordt voortgezet. De melk voor de joint venture wordt geleverd door de melkveebedrijven die eigendom zijn van Huishan Dairy. In november vorig jaar begon de joint venture met de verkoop van kindervoeding onder het merk Dutch Lady.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties