header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 14 april 2017 08:00

Beierse koeien de wei in


In de Duitse deelstaat Beieren gingen donderdag 13 april onder grote media-aandacht de koeien de wei in bij de familie Pulfer in Tutzing, die alle melk levert aan de biologische zuivelonderneming Andechser Molkerei Scheitz in de gelijknamige plaats.

Deze zuivelonderneming verwerkt jaarlijks circa 100 miljoen kg biologische koemelk van 630 biologische melkveehouders en circa 9 miljoen kg biologische geitenmelk. Directeur Barbara Scheitz wijst op de voordelen van weidegang, die behalve de melkkoeien zelf ook de consumenten en het milieu ten goede komt. Desondanks staan er volgens haar in Duitsland nog veel melkkoeien jaarrond op stal. Het probleem is dat het voor de meeste veehouders meer arbeid betekent om de dieren op de wei te laten. Want weidegang kost tijd, heeft meer plaats nodig en veroorzaakt hogere kosten. “Dat zoveel mogelijk melkkoeien weidegang hebben, is ons doel”, aldus Scheitz.

Toeslag
Daarom beloont haar zuivelonderneming de weidegang van haar biologische melkveehouders met een toeslag op de melkprijs. “Bij weidegang kunnen de koeien hun bewegingsdrang, hun sociale gedrag en hun instincten optimaal uitleven. Bovendien is weidegang essentieel voor een hoogwaardige melkkwaliteit met goede omega3- en omega 6-vetzuren. ”
De onderneming geeft op zijn website www.andechser-natur.de de nodige informatie over weidegang. Daarbij wordt onder andere antwoord gegeven op vragen als: wat betekent weidegang voor de melkkoe, de veehouder en de melk? Hoeveel tijd brengen de koeien buiten door? En hoeveel stappen zetten de koeien dagelijks op een weiland?

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties