header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 19 april 2017 06:57

Huishan Dairy stuurloos na opstappen bestuurders


Huishan Dairy, de Chinese partner van FrieslandCampina, is stuurloos geworden, nadat twee bestuurders zijn opgestapt. Er zijn nog twee bestuursleden over, te weten bestuursvoorzitter Yang Kai en de financiële directeur Ge Kun. Laatstgenoemde, echtgenote van Yang Kai, is al sinds 21 maart spoorloos.

Het Chinese zuivelconcern maakte zelf bekend dat So Wing Hoi en Kwok Hok Yin zijn opgestapt. Laatstgenoemde blijft nog wel aan als vice president van de divisie zuivelingrediënten. Nu het bestuur nog maar uit twee leden bestaat, mag het geen besluiten meer nemen, stelde Huishan Dairy dinsdag in een verklaring. Bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Yang Kai gaat op zoek naar nieuwe bestuursleden, maar heeft daarbij verklaard dat die zoektocht wel even kan gaan duren.
Het opstappen van de uitvoerende directeuren is een nieuwe tegenslag voor het Chinese zuivelconcern dat sinds 24 maart in crisis verkeert. Op die dag crashte de koers van het aandeel op de beurs in Hong Kong, waardoor het bedrijf op één dag $ 3,9 miljard aan beurswaarde verloor. Sindsdien ligt de handel in aandelen stil. Na de koersval is de raad van commissarissen opgestapt. Huishan Dairy heeft grote moeite om rekeningen te betalen en wordt daarom belaagd door kredietverstrekkers. Op 23 maart is in een overleg met kredietverstrekkende banken een poging gedaan om tot afspraken te komen over aflossingen en rentebetalingen. Dat overleg is mislukt, getuige de koersval daags erna op de beurs van Hong Kong.
In de pogingen om Huishan Dairy overeind te houden, speelt de overheid van de provincie Liaoning een prominente rol. Zo kocht het, aldus het Chinese Caixin media, voor $ 13 miljoen grond van het zuivelconcern om het bedrijf aan liquide middelen te helpen. De overheid heeft er belang bij dat het zuivelconcern niet omvalt, gezien het belang van het bedrijf voor de regionale economie. Ook zouden Chinese banken schade lijden als Huishan Dairy failliet gaat, aldus Caixin Media.
Met FrieslandCampina heeft het concern in 2014 de joint venture Friesland Huishan Dairy opgericht voor de productie van babyvoeding voor de Chinese markt. Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst heeft FrieslandCampina indertijd ook voor $24 miljoen aan aandelen Huishan Dairy gekocht.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties