header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 21 april 2017 11:51

Trump gaat zuivelbeleid Canada aanvechten


President Trump van Amerika gaat het zuivelbeleid van Canada aanvechten. Hij geeft daarmee gehoor aan de oproep van de zuivelsector in zijn eigen land die Canada ervan beschuldigd met protectionistisch prijsbeleid de import van melkeiwit uit de Verenigde Staten onmogelijk te maken.

Trump deed zijn toezegging tijdens een bezoek aan Wisconsin. Daar zei hij ‘op te komen voor onze melkveehouders’ in de strijd tegen ‘de oneerlijke’ praktijken van Canada. Welke maatregelen Trump wil gaan nemen werd niet duidelijk, maar zijn verklaring was aanleiding voor speculaties dat Amerika klachten over het Canadese zuivelbeleid dat gericht is op bescherming van de interne markt, bij wereldhandelsorganisatie WTO nieuw leven gaat inblazen.
Het geschil dat nu is ontstaan gaat over ultra gefilterde melk met hoge eiwitgehaltes die gebruikt wordt als alternatief voor gewone melk bij de productie van kaas. Amerikaanse zuivelproducenten exporteren die geconcentreerde melk sinds 2010 in steeds grotere hoeveelheden naar Canada. In 2016 bedroeg de export 102 miljoen US dollar (zie grafiek).
Canada heeft in 2008 importquota ingesteld voor de import van melkeiwitten, maar deze beperking kon op basis van de North American Free Trade Agreement (NAFTA) niet gelden voor ultra gefilterde melk. Om de stijgende import toch een halt toe te roepen ontwikkelde de provincie Ontario een melkprijsprogramma onder de naam Class 6 program, waardoor het voor Canadese melkverwerkers aantrekkelijker wordt om zuivelingrediënten uit eigen land te gebruiken.
De regeling werd in april 2016 van kracht in Ontario en sindsdien wordt ze opgewerkt tot een nationaal programma, aldus het Amerikaanse Farm Bureau. Als gevolg daarvan verliezen Amerikaanse melkeiwitproducenten hun afzet in het noordelijke buurland. Dat heeft weer tot effect dat ze leveringscontracten met Amerikaanse melkveehouders opzeggen.

Zie voor meer informatie over dit onderwerp de voorgaande berichten:

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties