header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 02 mei 2017 07:17

Murray Goulburn sluit drie fabrieken


Murray Goulburn gaat drie fabrieken sluiten. De Australische melkverwerker heeft te kampen met een flinke daling in de melkaanvoer omdat veel melkveehouders het bedrijf de rug hebben toegekeerd.

Murray Goulburn sluit in het laatste kwartaal van dit jaar de fabriek in Edith Creek, begin volgend jaar volgt Rochester en in de tweede helft van 2018 de productielocatie in Kiewa. MG verwacht dat 360 mensen hun baan gaan verliezen. Met het sluiten van de drie fabrieken verwacht MG de komende achttien maanden 40 tot 50 miljoen AU$ dollar te besparen.
De grootste melkverwerker van Australië meldde in februari dat ze in de eerste zes maanden van het financiële jaar een verlies had geleden van AU$ 31,9 miljoen. De melkaanvoer was met 20.6 procent gedaald, de omzet met 14.8 procent.

Melkgeld
Murray Goulburn zet ook definitief een streep door de omstreden Milk Supply Support Package. Met de financiële regeling compenseerde de melkverwerker de abrupte en scherpe melkprijsdaling in voorjaar 2016 na sterk tegenvallende bedrijfsresultaten. MG wilde de steun in drie jaar verrekenen in het melkgeld, aanleiding voor veel melkveehouders om op te stappen. Om de uittocht te stoppen, schortte MG de terugbetaling al eerder op.
Schrappen van de verrekening kost MG 148 miljoen dollar. In een verklaring gaf MG aan dat het reeds verrekend geld gaat terugbetalen. Melkveehouders die nog leveren aan MG krijgen door het schrappen van de regeling wat meer financiële lucht, reageerde vice-voorzitter John Versteden van de United Dairyfarmers in Victoria. "Het haalt een last van hun schouders." De melkverwerker houdt de melkprijs voor dit seizoen op AU$4,95 per kg milksolids, ondanks de slechte bedrijfsresultaten en de mindere marktomstandigheden. Om de beloofde melkprijs toch uit te kunnen betalen leent de melkverwerker 30 miljoen dollar. Ook betaalt ze geen dividend uit en schrapt ze geplande investeringen.

Onderzoeken
Naast de financiële malheur heeft het zuivelconcern ook nog te maken met onderzoeken naar het beleid dat leidde tot de sterke melkprijsdalingen in april vorig jaar. De Australische Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) heeft na een jaar onderzoek aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen MG met als inzet dat het zuivelbedrijf de melkveehouders heeft misleid over de melkprijzen. De commissie verwijt het concern dat het de leden/melkveehouders nooit heeft geïnformeerd over de risico's dat de verwachte melkprijs niet gehandhaafd kon worden.
In een verklaring stelde de commissie dat ze niet uit is op financiële boetes, omdat dat de melkveehouders ook zal treffen. Wel richt ze haar pijlen op de top van het zuivelbedrijf, die met mismanagement het zuivelconcern en de melkveehouders in de problemen zou hebben gebracht. De verantwoordeliijke bestuurders, onder wie ceo Gary Helou, zijn na het echec opgestapt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties