header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 17 mei 2017 13:13

Fonterra wekt woede Australische melkveehouders


Fonterra heeft in Australië de toorn over zich afgeroepen van een aantal melkveehouders. De boeren roepen consumenten op producten van Fonterra te boycotten.

Oorzaak van het conflict is het besluit van Fonterra om de compensatie voor de korting die het vorig melkseizoen doorvoerde op de melkprijs niet te verrekenen over de in 2015-2016 geleverde melk, maar deze uit te betalen aan de milksolids die komend melkseizoen worden aangevoerd door de melkveehouders. Met de bonus wil de zuivelproducent de melkaanvoer een impuls geven, nodig om de productielokaties in Australië van voldoende melk te voorzien.

Financiële problemen
Fonterra paste in mei en juni van vorig jaar een forse korting op de melkprijs toe na een flinke melkprijsdaling het voorjaar. Daardoor kwamen melkveehouders die aan Fonterra leverden in financiële problemen.
Hetzelfde overkwam melkveehouders die leverden aan de grootste melkverwerker van Australië, Murray Goulburn. Deze zuivelproducent hield de melkprijs vorig seizoen lang hoog maar moest na tegenvallende bedrijfsresultaten de seizoensmelkprijs flink naar beneden bijstellen. Fonterra volgde. De forse prijsverlaging door de twee grootste melkverwerkers in Australië leidde tot een crisis in de Australische zuivel.
Om herhaling te voorkomen werd in de zuivelsector vrijwillig een gedragscode afgesproken die 1 juli ingaat, maar er gaan nu stemmen op dat Fonterra de code al moeten voeten treedt voordat deze is ingegaan. Voorzitter Adam Jenkins van de United Dairy farmers of Virginia verklaarde dat de gedragscode precies is bedoeld om besluiten zoals Fonterra die neemt te voorkomen. “Het is tijd dat de boeren opstaan, want we willen het respect dat we verdienen,” zei hij tegen The Australian.

Een streep
Waar concurrent Murray Goulburn deze maand besloot een streep te zetten door de financiële regeling waarmee ze compensatie van de abrupte melkprijsverlaging wilde verrekenen en ook nog eens een extra bonus toekende van 40 cent per geleverde kilogram milksolids in 2016, besloot Fonterra ter compensatie een bonus van 40 cent per kg milksolids uit te keren aan de melk die in het seizoen 2017-2018 wordt geleverd. Daarmee komt de verwachte melkprijs volgend melkseizoen uit op AU$5,70 tot 6,10.
Door het besluit de compenserende bonus uit te keren over de productie die komende melkseizoen wordt geleverd, worden de 80 tot 100 melkveehouders die vorig seizoen nog leverden aan Fonterra de compensatie mis, stellen de boze melkveehouders. Fonterra zegt dat de compensatie alle melkveehouders die hebben geleverd en leveren ten goede zal komen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties