header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 24 mei 2017 06:20

'EU-interventiepoeders snel afbouwen'


Vertegenwoordigers van de Duitse en Franse melkveehouderijsector vinden dat de Europese Commissie in Brussel snel oplossingen moet vinden voor de hoge interventievoorraden melkpoeder.

Wanneer dat niet gebeurt, zullen deze voorraden de markt van dierlijke eiwitten de komende jaren belasten. De Franse en Duitse organisaties van melkveehouders kunnen zich voorstellen dat melkproducten worden verdeeld in streken met vluchtelingen. Een andere optie is het activeren van het Europese Hulpfonds voor noodlijdende personen binnen de EU. Beide instrumenten zijn in het recente verleden zowel in het belang van de noodlijdende personen en melkveehouders succesvol ingezet.
Karsten Schmal, melkveehouders voorzitter van de Duitse boerenorganisatie DBV, benadrukte tijdens de ontmoeting in Dresden dat de verworvenheden van de EU voor de Europese melkveehouders van doorslaggevende betekenis zijn. "De gemeenschappelijke binnenmarkt, het gemeenschappelijke landbouw- en handelsbeleid en het gemeenschappelijke zuivelbeleid moeten behouden blijven en verder worden ontwikkeld", aldus Schmal. Hij was het met zijn Franse collega's eens dat binnen het EU-landbouwbeleid het zekerheidsvangnet moet blijven om structuurveranderingen door crisissituaties te verhinderen.

Handelsafspraken
Belangrijk voor de toekomst is ook welke handelsafspraken de Europese Commissie maakt met Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. "Zou de melkmarkt tussen Nieuw-Zeeland en de EU volledig worden geliberaliseerd, dan krijgen wij melkveehouders in de EU te maken met sterk negatieve consequenties", aldus Schmal. Volgens de vertegenwoordigers van de Franse en Duitse melkveehouderijbestuurders moet de uitwisseling van zuivelproducten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zo ongehinderd als mogelijk kunnen doorgaan.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties