header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 24 mei 2017 06:45

Fonterra zet in op hogere melkprijs


Fonterra geeft voor het seizoen 2017-2018 een verwachte melkprijs af van NZ$ 6,50 per kg milksolids. Dat is flink hoger dan de melkprijs die de Nieuw-Zeelandse melkverwerker voor dit seizoen betaalt. Die verhoogde de zuivelproducent overigens met 15 dollarcent tot NZ$ 6,15.

De melkveehouders in Nieuw-Zeeland krijgen na twee zeer moeilijke jaren weer melkprijzen uitbetaald die boven de kostprijs liggen, door koepelorganisatie Dairy NZ berekend op NZ$ 5,05. Dit melkseizoen komt de uitbetaalprijs per kg milksolids uit op NZ$ 6,55, dat is de melkprijs plus het dividend van 40 cent per aandeel, die gekoppeld is aan elke geleverde kg milksolids.

Afspiegeling
Voorzitter John Wilson van 's werelds grootste zuivelexporteur verklaarde dat de stijgende melkprijs een afspiegeling is van de gunstige ontwikkelingen op de wereldzuivelmarkt, die volgens hem stevig gefundeerd is op het ogenblik. De prijs voor volle melkpoeder, de belangrijkste factor voor de melkprijsontwikkeling in Nieuw-Zeeland, is op de mondiale internetveiling Global Dairy Trade gestegen naar US$ 3.312 dollar per ton. Een significant verschil met de US$ 2.205 die vorig jaar werd betaald op de GDT.
Fonterra heeft een goed vierde kwartaal achter de rug, met name voor wat betreft de zuivelingredi├źnten, aldus Wilson. De omzet kwam in de eerste negen maanden van het boekjaar uit op NZ$ 13,9 miljard, 8 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Koers
Fonterra kreeg in maart en april meer melk aangeleverd, waardoor de daling van de melkaanvoer over het hele melkseizoen niet uitkomt op de verwachte 7 procent maar op 3 procent. Fonterra ligt op koers met de doelstelling om steeds meer melk in producten met hoge toegevoegde waarde te verwerken, verklaarde ceo Theo Spierings. De in de strategie van Fonterra belangrijke divisie Consumenten en Foodservice zag de afzet in China en andere Aziatische landen met 40 procent toenemen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties