header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 08 juni 2017 12:59

App in de maak voor emissiearm mest uitrijden


Proeftuin Veenweiden ontwikkelt een app waarmee melkveehouders en loonwerkers onder niet drogende weersomstandigheden mest kunnen uitrijden. Dit zorgt voor minder ammoniakemissies.

De app geeft de deelnemende boeren in het veenweidegebied een globale voorspelling van de te verwachten emissies bij het mest uitrijden. Daarmee kunnen zij anticiperen op het weer om emissiearm mest uit te rijden. Bij uitrijden onder drogende weersomstandigheden stijgt de ammoniakemissie. Dit komt door een hogere windsnelheid, een hogere luchttemperatuur, meer zonnestraling of een lagere relatieve luchtvochtigheid.
De app is een eenvoudige variant van het huidige wetenschappelijke ALFAM-model dat de parameters windsnelheid en temperatuur bevat. Dit model kan niet nauwkeurig voorspellen wat de emissie is op een bepaald moment van de dag. Dit omdat het geen rekening houdt met veranderende weersomstandigheden na het moment van uitrijden.
Ook mestgiftmomenten
Melkveehouders en loonwerkers kunnen via de app ook de mestgiftmomenten vastleggen. Wageningen University & Research kan met deze gegevens vervolgens werken aan een betere voorspelling van de emissies tijdens het mest uitrijden. Dit onderzoek moet volgend jaar leiden tot een verder verbeterde versie van de app.
In Proeftuin Veenweiden werken tien pilotbedrijven samen met rond de honderd melkveehouders in het veenweidegebied aan het ontwikkelen en uittesten van maatregelen in de praktijk. Doel van het project is melkveehouderijen effici├źnter en toekomstbestendig te maken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties