header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 09 juni 2017 12:00

Voorbeeldbedrijf Oskam toont besparingsmaatregelen


Melkveehouders, erfbetreders en andere geïnteresseerden uit de provincie Utrecht brachten op woensdagmiddag 7 juni een bezoek aan het melkveebedrijf van Jan en Lisanne Oskam in Leusden. De familie Oskam is een van de drie deelnemers aan het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij in Utrecht. De bezoekers kregen tijdens een rondleiding over het bedrijf uitleg over de verschillende besparingsmaatregelen die genomen worden. “Er kwamen veel vragen los. Collega-melkveehouders willen graag meer weten hoe ook zij kunnen besparen op hun bedrijf”, aldus Oskam.

“Het is een prachtig project dat breed gedragen wordt”, aldus Mirjam Maasdam, gedeputeerde van de provincie Utrecht. “Het is goed om te zien dat melkveehouders en het betrokken landbouwbedrijfsleven samen de schouders eronder zetten, om zo de mooie ambities waar te maken.” Frans van de Lindeloof, coördinator LTO Noord Fondsen, spreekt van een innovatief project: “Het is het verhaal voor de toekomst. LTO Noord staat voor een duurzame melkveehouderij. Dit project past hier goed bij vanwege zijn innovatieve kant: duurzaamheid, bewustwording en gedragsverandering.”

Eenvoudige maatregelen
Jan Oskam gaf een korte presentatie en er volgden rondleidingen over het melkveebedrijf. “Met relatief eenvoudige maatregelen valt al veel te besparen”, vertelt de melkveehouder aan de bezoekers. “Ik heb bijvoorbeeld een aantal lekken in de compressor laten dichten. Dit betekent een energiebesparing van ruim 5.000 kWh per jaar, wat ongeveer € 300 op jaarbasis oplevert.”
Oskam wil graag zijn collega melkveehouders meenemen in het proces naar een energieneutraal melkveebedrijf en praktijkervaringen delen. “Dit scheelt hen ook weer tijd en zo kunnen zij in één keer effectieve maatregelen nemen op hun melkveebedrijf.”
Ook was er een energiemarkt, waarop onder meer erfbetreders van Oskam in gesprek gingen met de bezoekers over hun activiteiten op het voorbeeldbedrijf en de mogelijkheden om met energiebesparing en/of energieopwekking aan de slag te gaan.

Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht
Het project Voorbeeldbedrijven, uitgevoerd door Projecten LTO Noord, is het icoonproject binnen het traject Energieneutrale Melkveehouderij. De inzet is dat de melkveesector in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van 2014. De rest is bespaard of door de sector zelf duurzaam opgewekt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties