header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 15 juni 2017 08:41

Europese Hof: zuivel alleen van dierlijke oorsprong


Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft woensdag 14 juni nog eens bevestigd dat zuivelbenamingen uitsluitend mogen worden gebruikt voor producten van dierlijke oorsprong. Er zijn overigens enkele uitzonderingen, waaronder pindakaas en kokosmelk.

Een Duitse brancheorganisatie die oneerlijke concurrentie bestrijdt, had tegen het bedrijf TofuTown een rechtszaak aangespannen bij de rechtbank in Trier in de deelstaat Rhein-Pfalz. Dat bedrijf verkoopt plantaardige producten onder benamingen als Tofibutter, Pflanzenkäse en veggie-cheese. De benamingen komen echter niet voor in de lijst van uitzonderingen op het EU-verbod. De rechter in Trier wendde zich tot het Europese Hof van Justitie met de vraag om de betrokken EU-wetgeving te verduidelijken. In Trier moet nu recht worden gesproken overeenkomstig het arrest van de Europese Hof. En dit arrest bindt ook alle andere rechters die een dergelijke kwestie krijgen voorgelegd.

Verheugd
Volgens de Duitse zuivelorganisatie MIV heeft het Europese Hof nog eens duidelijk gemaakt, dat puur plantaardige ( vegane) producten niet met benamingen als wei, room, yoghurt, kaas, karnemelk en melk gedeclareerd mogen worden. MIV is verheugd dat daarmee de wetgeving ter bescherming van melk en zuivelproducten uit 1999 en 2015 nadrukkelijk wordt bevestigd. “De huidige dag is een belangrijke voor de al meer dan dertig jaar bestaande, Europa-brede declaratiebescherming voor melk en melkproducten”, aldus dr. Jörg Rieke van MIV. Hij sprak de hoop uit dat de Duitse levensmiddelencontroleurs sterker dan tot nu toe optreden tegen het steeds groter wordende aantal inbreuken tegen deze EU-verordening, vooral bij de promotie en afzet van vegane levensmiddelen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties