header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 19 juni 2017 09:25

Amerika en China sluiten deal over zuivelexport


De Verenigde Staten en China hebben een overeenkomst getekend die de Amerikaanse zuivelsector ruimte biedt om meer zuivel naar China te exporteren. Volgens de Memorandum of Understanding krijgen tweehonderd Amerikaanse zuivelbedrijven op korte termijn toegang tot de Chinese markt. Op de langere termijn krijgt de Amerikaanse zuivelindustrie nog meer mogelijkheden om te exporteren naar China.

Aan het tekenen van de overeenkomst ging twee jaar aan onderhandelen vooraf. De deal voorziet in afspraken over het toezicht op Amerikaanse zuivelbedrijven die naar China exporteren. Het gaat er dan met name om te bepalen of de producten van de bedrijven voldoen aan de Chinese voedselveiligheidsregels en voorschriften. Op aanwijzing van de US Food and Drug Administration (FDA) wordt het toezicht uitgevoerd door certificeringsinstituten.

Significante kans
De Amerikaanse Dairy Export Council (USDEC) voerde de onderhandelingen in overleg met de National Milk Producers Federation (NMPF). Tom Vilsack van de exportraad USDEC noemt de overeenkomst met China een significante kans voor de Amerikaanse zuivelindustrie. “China is al ‘s werelds grootste zuivelimporteur, ook al is de consumptie per hoofd van de bevolking nog flink lager dan in Amerika, Europa en zelfs buurlanden van China als Japan en Zuid-Korea. De potentiële groei van de zuivelimport is enorm.”
Jim Mulhern van NMPF verwacht dat de overeenkomst de financiële positie van Amerikaanse melkveehouders zal versterken. In 2016 voerde Amerika voor $ 384 miljoen aan zuivelproducten uit naar China; daarmee was het land na Mexico en Canada de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor de Amerikaanse zuivelindustrie.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties