header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 19 juni 2017 13:06

Karsten Schmal: Coördinatie moet beter'


“Melkveehouders en zuivelondernemingen moeten hun activiteiten beter coördineren om ervoor te zorgen dat de geproduceerde melk en zuivelproducten tegen de hoogst mogelijke prijzen worden verkocht.”

Met boodschap kwam Karsten Schmal, voorzitter van de melkveehouders binnen de Duitse boerenbond DBV naar het European Dairy Forum in het Poolse Opole. “In andere agrarische sectoren is het al lang gebruik, dat vóór het doen van uitbreidingsinvesteringen een afzet gericht op toegevoegde waarde is veilig gesteld. Daar moeten we ook in de melksector naar toe”, betoogde Schmal. In de discussie met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, leden van het Europese Parlement en melkveehouders uit meerdere EU-landen verklaarde Schmal zich tegenstander van nieuwe overheidspogingen om de melkproductie te sturen. Alleen de spelers op de markt zelf kunnen dit op een verantwoordelijke en doeltreffende wijze realiseren. “Vanuit deze gedachte blijven we sceptisch over de steunmaatregelen waarbij de EU melk uit de markt heeft gehaald. We zijn er niet van overtuigd dat de overheidsprikkels tot productiebeperking efficiënt waren en geleid hebben tot ontspanning op de markt.”

Bezorgd
Schmal was ook bezorgd over de aanhoudende lage prijsontwikkeling voor melkeiwit, gekoppeld aan de hoge interventiebestanden van mager melkpoeder in de EU. Samen met andere landbouwbestuurders riep hij de Europese Commissie op deze interventiehoeveelheden in te zetten voor mensen in crisisgebieden en minder bedeelden in de EU. “ We mogen het tere plantje van de zich ontspannende markt niet laten vertrappen door overhaaste marktverkopen van deze interventievoorraden”, aldus Schmal.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties