header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 21 juni 2017 09:19

Begrip ‘weidemelk’ volgens Duitse rechter niet misleidend


Volgens de rechtbank in het Duitse Neurenberg is de aanduiding ‘weidemelk’ niet misleidend, wanneer de melk van koeien stamt die ten minste 120 dagen per jaar minstens zes uur in de wei waren.

De aangeklaagde verkoopt als discountersupermarkt in heel Duitsland levensmiddelen. In het assortiment wordt ook een volle melk aangeboden, aangeprezen als verse weidemelk. Op de achterzijde van het pak is aangegeven dat deze melk voor 100 procent van koeien stamt die zeker 120 dagen minstens zes uur in de wei staan. De aanklager, een concurrerende organisatie, is echter van mening dat het hier slechts om een seizoenproduct gaat, omdat in de andere 240 dagen per jaar aan de voorwaarden voor weidemelk niet wordt voldaan. Daarom wordt de consument door de aanduiding weidemelk misleid. Daarom eiste de aanklager dat de discounter in de toekomst geen reclame meer maakt met de aanduiding weidemelk. Bovendien vindt de klagende partij dat melk alleen als weidemelk kan worden aangeduid wanneer de melk van koeien stamt die op de dag dat ze worden gemolken ten minste zes uur in de wei zijn geweest.
De rechtbank in Neurenberg stelde allereerst dat er geen wettelijke regels zijn wanneer melk als weidemelk aangeduid kan worden. Uit een door de deelstaat Nedersaksen ontwikkeld weidemelk-logo blijkt, dat de daar door de zuivelketen gedefinieerde standaard uitgaat van weidemelk indien de koeien ten minste 120 dagen per jaar zes uur in de wei verblijven. De door de discounter gebruikte productbenaming is volgens de rechtbank Neurenberg niet misleidend. De normaal geïnformeerde en kritische consument gaat ervan uit dat weidemelk afkomstig is van koeien die in het gebruikelijke weideseizoen en op de gebruikelijke weidetijden in de weilanden grazen. En dat staat keurig beschreven op de achterkant van de verpakking waar consumenten alle informatie vinden die een rol spelen bij hun aankoopbeslissing. De rechtbank Neurenberg spreekt daarom in zijn vonnis uit dat er geen sprake is van misleiding van de consument.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties