header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 23 juni 2017 06:16

Leden Zuid-Duitse Omira vóór overname door Lactalis


De ledenraad van de financieel aangeslagen Zuid-Duitse zuivelcoöperatie Omira hebben donderdag 22 juni met een meerderheid van 97,8 procent gekozen voor overname door de Franse zuivelgroep Lactalis.

Volgens eigen zeggen stelt de coöperatieve onderneming zijn beide fabrieken veilig en krijgen alle leden/melkveehouders van Omira een prijsgarantie voor de komende tien jaar. Vooral deze toekomstgaranties stonden centraal tijdens de vergadering. De leden/melkveehouders krijgen ten minste tien jaar een melkprijs gegarandeerd die gelijk is aan de gemiddelde melkprijs van Beieren zoals die door het Duitse marktbureau AMI wordt berekend. Daar komen de voor de veehouders individuele Omira-toeslagen bovenop (bijvoorbeeld toeslag voor grootte van de aanvoer en toeslag voor gentechvrije melk), zodat de uitbetaalde melkprijs in die periode altijd boven het Beierse gemiddelde uitkomt. De leden/melkveehouders krijgen bovendien het geld terug dat ze in de coöperatie hebben opgebouwd. Lactalis heeft ook toegezegd de fabrieken in Ravensberg (poeder en ingrediënten) en Neuburg (verse producten) te blijven ontwikkelen en daar ook in te investeren. Met de producten van de beide bedrijven krijgt Omira voorts toegang tot internationale afzetmarkten en daarmee tot nieuwe afzetkanalen.
Na de noodzakelijke, formele toestemming van de Duitse Mededingingsautoriteit in Bonn die in de loop van augustus wordt verwacht, worden in de eerste stap alle operationele activiteiten overgedragen aan de nieuwe Omira Industrie GmbH. In de volgende stap neemt de groep Lactalis de Omira Industrie GmbH over. De Omira Oberland-Milchverwertung GmbH blijft vanaf het moment dat de kartelwaakhond groen licht geeft voor de overname, geheel in eigendom van de melkveehouders. Deze onderneming is dan verantwoordelijk voor de ophaling van de melk. Ze bundelt de melkhoeveelheden van alle Omira-leveranciers en de aangesloten melkcoöperaties en verkoopt deze melk zelfstandig aan de groep Lactalis. Vanaf 1 september 2017 tot en met 31 december 2027 gelden dan voor de Omira-melkveehouders alle contractueel door Lactalis toegezegde melkprijsgaranties.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties