header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 28 juni 2017 12:26

Data delen in de zuivelketen versnelt innovatie


Data delen in de zuivelketen versnelt de innovatie op het boerenerf met meer ketenefficiency en applicaties om rendement en duurzaamheid te verbeteren, onder andere door een hogere nutriëntenefficiëntie en minder milieuverliezen. Dit schetste Albert Beetsma, programmamanager van Smart Dairy Farming, tijdens het event over de impact van big data in de agrofoodketen, georganiseerd door Grow Campus in ‘s-Hertogenbosch.

Melkveehouders kunnen vanaf dit najaar data vanaf het erf naar applicatieleveranciers en omgekeerd versturen in een coöperatieve hub van de Stichting Smart Dairy Farming. Deze wordt per 1 juli opgericht samen met FrieslandCampina, Agrifirm, CRV, LTO Nederland en EDI-Circle. In de nieuwe hub, opgezet vanuit de melkveehouderij, houdt de melkveehouder het beheer van de gegevens. Hij bepaalt via een machtigingenregister wie er gebruik mag maken van zijn data en waarvoor.

Koesensoren registreren gedrag
Met betere prestaties van de koeien en de bedrijfsefficiency worden productie en rendement op melkveehouderijen hoger, stelde ook Arnold Harbers, data-analist van Livestock Management bij Nedap, in een van de workshops. Hij gaf uitleg over de COWControl-sensoren die de marktgroep ontwikkelt. Het systeem monitort en managet de veestapel via slimme technologie. De smarttag, een bewegingssensor om hals of poot van de koe, verzamelt van iedere koe gegevens over eetpatroon, staan, liggen, rust en locatie in de stal of in de wei. De melkveehouder verkrijgt een schat aan gegevens die hem na analyse kunnen ondersteunen bij het monitoren en managen van gezondheid en welzijn.
In de toekomst zal dataverzameling op het melkveebedrijf met de innovatie in technologie verder uitbreiden. Internet en daarmee cloudoplossingen worden belangrijker voor het opslaan en beheer van data, het uitvoeren van analyses en calculaties in de cloud op basis van slimme algoritmen en voor uitwisseling met overige systemen en derde partijen. Ook oplossingen voor het connecten van systemen en data aan elkaar via Internet of Things krijgen een rol, voorspelt Nedap.

Meer over het event in de augustus-uitgave van ZuivelZicht.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties