header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 29 juni 2017 08:48

DMK-fabriek op Oostzee-eiland Rügen sluit


Het coöperatieve zuivelconcern DMK-groep en levensmiddelenproducent Peter Jülich GmbH & Co. KG. beëindigen op zijn laatst in de tweede helft van 2019 hun samenwerking bij de productie van de bekende Oost-Duitse zachte kaas ‘Rügener Badejunge’.

De ‘Rügener Badejunge’ wordt dan niet meer in de DMK-fabriek in Bergen op het Oostzee-eiland Rügen gemaakt, maar in de Rotkäppchen-fabriek in Altenburg in de deelstaat Thüringen. DMK wil zijn fabriek, waar 56 medewerkers 50 miljoen kg melk verwerken tot boter, camembert en wei, vervolgens sluiten. Al in december 2012 heeft de DMK-groep het contract met Rottkäppchen Peter Jülich om kaas te producten op Rügen opgezegd.
Beide ondernemingen onderzochten, ook met steun van externe deskundigen, de mogelijkheid van een kostendekkende voortzetting van deze productielocatie. Door de productie van zachte kaas zijn de jaarlijkse tekorten van DMK daar inmiddels opgelopen tot € 2 miljoen per jaar. Uit al deze studies blijkt dat zelfs hoge investeringen in de modernisering van de fabriek niet leiden tot concurrerende productiekosten. Uit actueel uitgevoerde marktanalyses blijkt bovendien dat duidelijke prijsverhogingen voor deze kaas ter dekking van de productiekosten in de markt niet te realiseren zijn.

Investering
De productie van de ‘Rügener Badejunge’ wordt van Rügen in Mecklenburg-Vorpommern overgebracht naar Altenburg in Thüringen en blijft daarmee in de nieuwe deelstaten. Daar wordt de komende tijd geïnvesteerd om deze zachte kaas volgens originele recepten en in de bekende kwaliteit te maken. In een eerste reactie toonde dr. Till Backhaus, landbouwminister van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommers “zich ten diepste teleurgesteld door het DMK-besluit om de fabriek op Rügen te sluiten”. Backhaus: “Daarmee gaat het camembert-merk Rügener Badejunge voor onze deelstaat verloren. In de fabriek wordt ook biologische camembert geproduceerd en ik vrees dat ook die van het eiland verdwijnt.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties