header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 05 juli 2017 13:53

Minder boerderijen verkopen aan consument


Hoewel de consumentenbehoefte stijgt, verkochten vorig jaar minder boerderijen direct producten aan de consument. Dit blijkt uit het rapport Korte ketens van ABN Amro.

Het aantal landbouwbedrijven met directe verkoop nam vorig jaar af met 16 procent ten opzichte van 2013, aldus het CBS. Vorig jaar verkochten 2.640 landbouwbedrijven direct producten aan consument of winkel.
Branches onderling verschillen hierin sterk. Zo is het percentage bedrijven met directe verkoop vele malen hoger bij ondernemingen in de blijvende teelt (24 procent), in de gewascombinaties (16 procent) en bij de gemengde bedrijven (10 procent). Dit zijn vaak ook de kleinere bedrijven. Ook bij boeren die dieren houden en een winkel hebben is dit aandeel flink minder. Plantaardige producten lenen zich gemakkelijker voor huisverkoop dan vlees.

Directe verkoop
De afgelopen vijf jaar heeft 5 procent van de landbouwbedrijven inkomsten behaald uit directe verkoop aan consumenten of winkels. Sommige boeren doen dit met een eigen winkel aan de boerderij en hebben dan bijvoorbeeld een melktap of eierautomaat.
In Noord Brabant en Gelderland zijn de meeste boeren met directe verkoop. Limburg staat op de derde plaats, in Zeeland verkoopt 7 procent van de boeren aan huis en in Utrecht is dit 6 procent.

Kansen voor andere vormen
Dan zijn er grotere partijen zoals Willem&Drees die de directe verkoop professioneel aanpakken en hun de opbrengst rechtstreeks aan retailers verkopen. Deze bedrijven profiteren van de groeiende behoefte aan lokaal geproduceerd voedsel. Uit het relatief lage aandeel boerderijen met directe verkoop blikt dat nog weinig ondernemers van deze vraag profiteren. Het geeft aan dat er kansen zijn voor andere vormen van directe of bijna directe verkoop, bijvoorbeeld via nieuwe korte ketens. Boeren kunnen hiermee hun marge verhogen en meer prijskracht behalen dan bij verkoop aan grote partijen. Directe verkoop levert bovendien veel informatie uit de markt op.

Download hier het rapport Korte ketens

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties