header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 31 juli 2017 06:44

Fonterra praat met noodlijdend SanCor


Fonterra praat in Argentinië met de grootste zuivelonderneming van het land SanCor over overname van (onderdelen) van het concern. Dat bevestigde voorzitter John Wilson van Fonterra tegenover media in Nieuw-Zeeland. Hij voegde daaraan toe dat de gesprekken zich nog in een eerste stadium bevinden en dat Fonterra continue dat soort gesprekken voort met ondernemingen over de hele wereld.

Eerder meldden media in Argentinië al dat Fonterra onderhandelt met zuivelbedrijf SanCor. De gesprekken zijn niet zonder reden. In een buitengewone vergadering in mei is besloten tot een herstructurering van de coöperatie die met een grote schuldenlast kampt. Daarbij werd een strategische samenwerking niet uitgesloten. In het land wordt nu gespeculeerd over verkoop van het zuivelbedrijf of onderdelen daarvan.

Cruciaal
De zuivelonderneming verkeert in een cruciale fase, verklaarde de Argentijnse minister van productie Luis Contigiani recent tegenover de krant La Nacion. Contigiani suggereerde dat Fonterra en SanCor binnen 15 tot 20 dagen een deal zouden sluiten.
De in 1938 opgerichte coöperatie met 1.400 leden/melkveehouders heeft nog twaalf productielocaties in het land, waarvan er vier niet meer in productie zijn en te koop staan. Volgens opgave van het concern verwerkt het 1,3 miljard liter melk per jaar en produceert room, kaas, boter, room, yoghurt, desserts en melkpoeder. De coöperatie verkoopt in eigen land en over de grens.

Naast Fonterra zouden ook het Mexicaans Lala en het Franse Lactalis interesse hebben in SanCor. Fonterra heeft van oudsher belangen in de Zuid-Amerikaanse markt. In Chile bezit Fonterra Soprole, de eerste buitenlandse investering van de Nieuw-Zeelandse coöperatie. Ook in Brazilië is Fonterra een belangrijke speler op de zuivelmarkt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties