header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 04 augustus 2017 14:39

Supermarktprijzen kaas verschillen sterk


De Nederlandse consument betaalt gemiddeld 2,5 keer zoveel voor premiumkaas dan voor het huismerk, blijkt uit onderzoek van pricing expert Simon-Kucher & Partners.

Het verschil in kaasprijzen in supermarkten kan oplopen tot 22 procent binnen hetzelfde merk. De consument, die jaarlijks gemiddeld 18 kilo kaas voor € 250 koopt, kan door bewust kaas kopen 100 euro per jaar besparen.

Belegen of minder vet
De kaasklant kent een bepaalde waarde toe aan producteigenschappen. Zo accepteert de kaaskoper dat belegen kaas een hogere prijs heeft omdat deze kaas een langere rijpingstijd kent. Dit geldt ook voor kaas met lagere vetpercentages, omdat de klant dit ziet als de ‘gezonde variant’. Niet alle merken spelen voldoende in op deze waardeperceptie. Hier kan de consument zijn voordeel mee doen, aldus het onderzoek. Zo variëren supermarktprijzen voor belegen kaas van 14 procent hoger tot 1 procent lager dan de jong belegen variant van hetzelfde merk.

Voorgesneden of zelf schaven
Ook binnen hetzelfde producttype verschillen de kaasprijzen sterk van elkaar. Een voorbeeld is de prijs van een stuk belegen 48+ kaas: dit loopt uiteen van 3 euro voor een prijsvechter tot € 7,50 per blok voor een premiumkaas. Een heldere merkpositionering maakt dat de producent veel geld kan verdienen op hetzelfde stuk kaas. Ook voor de vorm waarin de kaas in de schappen ligt, kan de kaasproducent een andere prijs vragen. De consument kan hier slim mee omgaan; zo blijkt dat de prijzen van de blokvariant variëren tot 156 procent. De voorgesneden plakken zijn meer prijsvast: deze variëren tot 47 procent voor hetzelfde product. De kaasconsument kan door van supermarkt te wisselen € 0,50 besparen op de aankoop van een pakje kaas van 175 gram van een premium merk. Dit heeft te maken met de variatie in marges die supermarkten hanteren.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties