header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 18 augustus 2017 07:39

Fonterra haalt Murray Goulburn in


De Nieuw-Zeelandse melkverwerker Fonterra is hard op weg om de grootste melkverwerker van Australië te worden. In de nieuwe kaasfabriek in Stanhope gaat de zuivelproducent 370 miljoen liter melk verwerken en komt daarmee op een totale jaarlijkse verwerking van bijna twee miljard liter. De Australische coöperatie Murray Goulburn ziet de melkaanvoer door de aanhoudende problemen waar de zuivelproducent mee worstelt, dalen tot onder de twee miljard liter.

Fonterra neemt vandaag de nieuwe kaasfabriek in Stanhope in gebruik. De fabriek is verrezen op de locatie waar de kaasfabriek van Fonterra in 2014 in vlammen op ging. In Stanhope gaat Fonterra kaas voor de binnenlandse en Aziatische markt produceren en met name China. Er wordt jaarlijks 45.000 ton geproduceerd, met het accent op mozzarella en daarnaast cheddar, Gouda, ricotta en Parmezaanse kaas.
Fonterra is op zoek naar melkveehouders die melk willen leveren aan Stanhope, liet topman Rene Dedoncker van Fonterra Australië weten in de pers. De melk wordt geleverd door 260 melkveehouders in Noord Victoria, maar in de aanloop naar de opening van de kaasfabriek zijn al melkveehouders die aan Murray Goulburn leverden overgestapt naar Fonterra.

Verder teruglopen
MG ziet daardoor de melkaanvoer verder teruglopen van de 3,5 miljard liter vorig jaar april naar minder dan 2 miljard liter nu. De melkverwerker ziet geen kans om het tij te keren, na de scherpe melkprijsdaling vorig voorjaar als gevolg van tegenvallende bedrijfsresultaten. Melkveehouders blijven de coöperatie de rug toekeren vanwege de relatief lagere melkprijs die ze uitbetaalt.
Er wordt in de media op gezinspeeld dat de Australische melkverwerker onderdelen gaat verkopen. Parmalat zou daarvoor in de markt zijn en ook wordt Fonterra genoemd als potentiële koper van productielocaties van Murray Goulburn. De melkverwerker heeft al drie besloten drie productielocaties te sluiten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties