header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 23 augustus 2017 08:42

Omzet Emmi eerste zes maanden plus 0,4 procent


Het Zwitserse zuivelconcern Emmi zag zijn omzet in het eerste halfjaar van 2017 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 0,4 procent stijgen naar € 1,401 miljard.

Zonder de deelnemingen en overnames (onder andere deelneming in de Nederlandse Bettinehoeve en de overname van twee Amerikaanse zuivelbedrijven) zou de omzet het eerste halfjaar van 2017 1,3 procent zijn gedaald. De nettowinst steeg van € 53,5 miljoen in het eerste halfjaar van 2016 naar € 58 miljoen de eerste zes maanden van dit jaar, een nettowinstmarge van 4,1 procent. Volgens ceo Urs Riedener van Emmi weerspiegelt deze halfjaaromzet de moeilijke economische omgeving van de onderneming. Daartoe horen een dalende detailhand en stijgende kaasimporten in Zwitserland. De divisie Europa wordt afgeremd door de naderende Brexit en de terughoudende kaasexporten vanuit Zwitserland. Veel markten buiten Europa ontwikkelen zich daarentegen positief.
De omzet in de divisie Zwitserland daalde de eerste zes maanden 1,8 procent naar € 734 miljoen. De detailhandelsomzet voor zuivel daalde er 1 procent bij 4,4 procent hogere kaasimporten. De zuivelproducten onder eigen merken stonden zeer onder druk, terwijl er minder AOC-kaas kon worden afgezet. De divisie Amercias omvat naast de VS, Canada en Chili ook Frankrijk, Tunesië en delen van Spanje. Hier steeg de omzet in het afgelopen halfjaar 6,2 procent naar € 387 miljoen. De organische groei was er 2,4 procent. De divisie Europa zag zijn omzet 1,9 procent stijgen naar € 227 miljoen. Zonder de effecten van valutaveranderingen en acquisities mee te nemen boekte deze divisie een omzetdaling van 2,1 procent. Dat had vooral te maken met het zwakkere Britse pond vanwege de Brexit, die de export van in Duitsland geproduceerde Onken-yoghurt en Italiaanse desserts van A-27 naar Groot-Brittannië bemoeilijkten. De divisie Global Trade omvat de export vanuit Zwitserland naar landen waar Emmi geen dochterbedrijven of deelnemingen heeft. Deze divisie boekte met € 53 miljoen een 13,8 procent lagere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft te maken met een lagere kaasomzet in Rusland en een lagere export van verse producten naar Azië en de Arabische landen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties