header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 13 september 2017 07:45

Duitser werkt nu vier minuten voor pakje boter


Terwijl in Duitsland in 1960 een werknemer nog 39 minuten moest werken voor een pakje boter van 250 gram, is dat de laatste jaren niet meer dan vier minuten, zo stelt de Landesvereinigung der Milchwirtschaft Nedersaksen (Milchland Nedersaksen).

In verhouding met de loonstijgingen in Duitsland is de prijs van het pakje boter duidelijk minder omhoog gegaan, aldus Milchland Nedersaksen. Deze vereniging komt ook met bewijzen. Tussen 1950 en 2010 stegen de Duitse lonen 1.592 procent, terwijl een pakje boter tussen 1950 en 2017 112 procent duurder werd. Sinds begin september betaalt de Duitse consument in de discountsupermarkten € 1,99 per pakje van 250 gram. Voor merkboter moet meer worden betaald.

Boterprijs
Dagelijks wordt in nieuws- en achtergrondprogramma´s aandacht besteed aan de hoge boterprijs. Twee zaken komen daarin steevast terug. De consument heeft nauwelijks tot geen kritiek op de hoogte van de prijs, maar verwijst naar de slechte uitbetaalde melkprijzen voor de veehouders in de afgelopen twee jaar. "Laat ze maar verdienen, we hebben ook in de toekomst melkveehouders nodig", verzuchtte een oudere dame op de tv. Daarnaast wordt algemeen van verdere prijsstijgingen uitgegaan, omdat de Duitser rond Kerst traditiegetrouw veel boter verbruikt bij het bakken en braden. De verwachting is dat in die periode boter nog schaarser wordt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties