header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 13 september 2017 08:56

Huishan Dairy moet per direct $ 220 miljoen aflossen


Huishan Dairy, de Chinese partner van FrieslandCampina, moet per direct een totaal van $ 220 miljoen aan leningen en niet betaalde rente aflossen aan een syndicaat van financiers. Zakenbank HSBC heeft de terugbetaling geëist, zo laat de Chinese melkverwerker aan de beurs van Hong Kong weten.

De zuivelproducent moet binnen drie dagen een lening van $ 200 miljoen terugbetalen. Daar komt nog eens een bedrag van $ 6,4 miljoen aan lopende rente bovenop. HSBC heeft daarnaast de terugbetaling van een aparte lening van $ 13,7 miljoen geëist.

Schuldencrisis
Door de claim van het syndicaat en HSBC wordt het voor Huishan Dairy nog moeilijker om een oplossing te vinden voor de schuldencrisis waarin het verkeert. In een verklaring gaf de zuivelproducent aan dat het verder gaat met de gesprekken die het voert met de belangrijke Chinese schuldeisers over een herstructurering van de schuldenlast. Of dat gaat lukken is de vraag. Volgens analisten in China hebben meer schuldeisers terugbetaling geëist en moet HSBC aansluiten in de rij.
Huishan Dairy heeft voor $3,9 miljard aan schulden uitstaan, zo werd in maart bekend toen het zuivelconcern een vrije val maakte op de beurs in Hong Kong. In juli maakte de producent het plan bekend om een nieuwe holding op te richten, waar het zuivelbedrijf in onder wordt gebracht.

Meer controle
FrieslandCampina heeft intussen bij monde van topman Roelof Joosten te kennen gegeven van de Chinese zakenpartner af te willen. Dat deed hij bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 1 september. Daaruit kon worden opgemaakt dat FC het belang in Huishan Dairy met € 20 miljoen heeft afgewaardeerd. Verder bleek dat de joint venture met Huishan Dairy ‘volgens plan’ nog verlieslatend is.
Joosten zei dat het beter is om het heft in eigen handen te nemen. “We willen meer controle over deze joint venture, zodat we de kansen die er nu zijn in China volledige kunnen pakken.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties