header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 13 september 2017 08:59

Beierse melkophaling met 1.000 m hoogteverschil


De Beierse zuivelcoöperatie Berchtesgadener Land in het zuidoosten van Duitsland staat erom bekend te waken over de kleine agrarische structuren en de bescherming van het landschap.

Vanuit deze grondgedachte heeft het deze zomer een robuuste en wendbare vierwielaangedreven Magirus Deutz (militaire) auto aangeschaft voor de ophaling van de melk op de Kallbrunnalm op een hoogte van 1.450 m.

Elke twee dagen
In de zomer drijven zestien bergboeren uit het Berchtesgadener Land in Beieren en veertien uit de Pinzgau in Oostenrijk 180 melkkoeien en even zoveel jonge dieren naar deze Kallbrunnalm, het grootste Almgebied van de oostelijke Alpen. De koeien worden er twee keer per dag gemolken. Omdat de melk daar niet met een normale tankauto kan worden opgehaald, brengen de bergboeren uit de Ramsau hun tussen de 1.200 en 1.500 kg bergboerenmelk sinds dit seizoen elke twee dagen met deze robuuste wagen naar beneden. Op de 17 km lange tocht worden zo per rit 1.000 m hoogteverschil overwonnen over Almpaden. In het schilderachtige dorp Ramsau wacht dan de tankwagen van zuivelcoöperatie Berchtesgadener Land die de melk dan ter verwerking naar de fabriek in Piding rijdt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties