header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 14 september 2017 10:15

Kennis genetica helpt bij ontwikkeling melkvarianten


Met nieuwe kennis uit de genetica kunnen speciale varianten van melk worden ontwikkeld. Dit is interessant voor melkveehouders omdat het gaat om producten met een grotere marge. Kennis over melksamenstelling kan ook zorgen voor verder verduurzamen van de zuivelproductie. Dit betoogt prof. dr. ir. Henk Bovenhuis tijdens zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Fokkerij en genetica aan Wageningen University & Research.

Nederlandse zwartbonte koeien produceren melk die onderling sterk verschilt. De genetische verschillen tussen koeien kunnen worden ingezet om dieren te identificeren die verschillende types melk produceren. Productdifferentiatie op basis van de genetica van melkvee, aldus Bovenhuis.

Verduurzamen zuivelsector
Genetische kennis kan ook worden ingezet voor verder verduurzamen van de sector. Zo verschilt de fosforbehoefte per koe. Ook bij andere mineralen is er grote genetische variatie tussen koeien. Een teveel aan mineralen leidt tot ineffici├źntie, maar een tekort leidt tot gezondheidsproblemen. Genetische informatie helpt mede bij het voorspellen van verschillen in de mineralenbehoefte, aangevuld met infrarood analyses van de melk. Dit geldt ook voor methaanemissies, aldus Bovenhuis. Door de genetische verschillen mee te nemen in de berekeningen kan de methaanuitstoot van individuele koeien beter worden ingeschat.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties