header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 19 september 2017 06:28

Westland Milk gaat snijden in het bestuur


De aandeelhouders van Westland Milk Products moeten goedkeuring gaan geven aan een gewijzigde bestuursopzet van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming. De aanpassing is een reactie op het verlies van 14,5 miljoen NZ$ dat de coöperatie in het afgelopen financiële jaar leed. Dat boekjaar eindigde op 31 juli.

Westland Milk is een coöperatie met ruim vierhonderd leden/melkveehouders. In het afgelopen melkseizoen betaalde de melkverwerker de laagste melkprijs in Nieuw-Zeeland: NZ$ 3,88 per kg milksolids. De omzet bedroeg in 2016 NZ$ 599 miljoen. De brutomarge daalde met 17 procent en de kosten stegen.

Slagvaardiger
In reactie op de slechte financiële prestaties wil de coöperatie het bestuur van de onderneming slagvaardiger maken. De omvang van de raad van bestuur moet van elf naar negen leden. Daarbij wordt het aantal bestuurders dat door aandeelhouders wordt gekozen teruggebracht van acht naar vijf. Andere voorstellen behelzen onder andere meer transparantie in het aanstellen van de onafhankelijke bestuursleden.

Uitgebreide evaluatie
Met het ingrijpen in de bestuursvorm volgt Westland Milk het voorbeeld van Fonterra, dat vorig jaar ook het aantal bestuursleden terugbracht. Coöperatievoorzitter Pete Morrison verklaarde in een toelichting op de plannen dat de wijziging van de bestuursopzet volgt op een uitgebreide evaluatie van de wijze waarop de coöperatie wordt bestuurd. Die beoordeling kwam nadat vorig jaar op de aandeelhoudersvergadering kritiek werd geuit op de prestaties van de raad van bestuur.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties