header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 19 september 2017 08:50

Ook Arla laat oog vallen op Murray Goulburn


Het zuivelconcern Arla Foods heeft interesse om de Australische melkverwerker Murray Goulburn over te nemen. Een overname zou de positie van de Deense zuivelproducent op de Aziatische markt versterken.

Dat meldt de Deense zender TV2 Nyheder, nadat eerder de naam van de Deense zuivelverwerker al in Australische media werd genoemd. Arla is daarmee niet de enige potentiële koper van MG die wordt genoemd. Het grootste zuivelconcern van Australië bevestigt dat er meerde gegadigden zijn die het zuivelbedrijf over delen daarvan willen overnemen.

Melkprijsverlaging
Murray Goulburn heeft te kampen met negatieve bedrijfsresultaten. Het ging vorig jaar mis toen de melkverwerker plots de melkprijs fors moest verlagen vanwege tegenvallende afzet. De top van het concern had de verwachte melkprijs vastgesteld op basis van veel te optimistische prestaties op belangrijke afzetmarkten als China. Die hoge melkprijs werd gedurende het seizoen te lang vastgehouden, waardoor het bedrijf plots op de rem moest gaan staan.
Sindsdien kampt het concern met problemen. De top is opgestapt en melkveehouders keren de melkverwerker de rug toe. Als gevolg daarvan heeft MG de melkaanvoer met 350 miljoen liter zien teruglopen. In reactie daarop zijn drie fabrieken al gesloten. De omzet daalde in het jaar 2017/2017 met 10 procent naar AU$ 371 miljoen.

Kopers
Het aangeslagen concern wordt nu gezien als over te nemen partij. De melkverwerker zei deze week dat het een 'aantal ongevraagde indicatieve voorstellen heeft ontvangen van derden'. Deze voorstellen behelzen overname van onderdelen tot het hele bedrijf, aldus MG. Naast Arla worden het Italiaanse Parmalat en ook de Nieuw-Zeelandse melkverwerker Fonterra genoemd als potentiële kopers. Ook het Canadese Saputo zou interesse hebben in fabrieken van MG. Alsook a2 Milk en Bega Cheese. Vanuit China zou eveneens interesse zijn voor overname van de Australische melkverwerker. Australische zuivel is in trek in China en China is met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor MG. De Deutsche Bank, adviseur van MG, beoordeelt de plannen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties