header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 05 oktober 2017 12:41

Onderzoek naar zuivelfabriek op Schiermonnikoog


De zeven melkveehouders op Schiermonnikoog hebben plannen voor eigen zuivelfabriek. Ze onderzoeken de mogelijkheden samen met FrieslandCampina en denken aan de verwerking van de melk tot yoghurt en kaas als streekproduct, meldt het Friesch Dagblad.

De zeven boeren op Schiermonnikoog houden samen circa 650 koeien. Nadat ze vorig jaar van de provincie Friesland de stikstofuitstoot fors moest verminderen lieten ze het Louis Bolk Instituut onderzoeken hoe ze hun veestapel duurzaam kunnen inkrimpen.

Voer uit polders en kwelders
De stikstofuitstoot kan volgens de onderzoekers omlaag wanneer de boeren geen voer en kunstmest meer aanvoeren, maar alleen eigen voer uit de polders en kwelders van het eiland gebruiken. Dat is alleen mogelijk wanneer de veestapel terug gaat naar circa 330 koeien.
Door de melk zelf te verwerken kan deze een hogere waarde krijgen en daarmee de inkomstendaling compenseren vanwege de kleinere melkproductie.
Om voldoende voer van het eiland aan de koeien te geven moet ook het ganzenoverschot worden aangepakt. De boeren zijn met Natuurmomenten in gesprek om een deel van de kwelders geschikt te maken voor ganzen zodat ze niet meer naar het grasland trekken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties