header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 06 oktober 2017 12:39

'Potentie om Duitse melkprijs te verbeteren'


“Binnen de Duitse zuivelsector is voldoende potentie om het tot waarde brengen van melk te verhogen en daarmee de uit te betalen melkprijs te verbeteren” zo vindt Karsten Schmal, melkveehouderijvoorzitter van boerenorganisatie DBV.

Hij zei dat donderdag 5 oktober op het DBV-melkforum in Berlijn. “De laatste crisis op de melkmarkt heeft duidelijk gemaakt dat de Duitse zuivel voor grote structurele uitdagingen staat. Om de melk beter tot waarde te brengen, moeten we als branche de nodige activiteiten realiseren”, aldus Schmal. Hij noemde concreet het opzetten van gemeenschappelijke activiteiten, bij voorbeeld op het vlak van afzetbevordering die uiteindelijk de veehouders ten goede komen.
Karsten Schmal ziet voor de Duitse zuivelketen ook op andere terreinen grote mogelijkheden voor nieuwe brancheplatformen, die gezamenlijk projecten opzetten. “De melksector moet op de lange termijn een antwoord vinden hoe ze de stijgende marktmacht van de levensmiddelenhandel en -industrie tegemoet treedt. Zijn we hier niet succesvol, dan wordt bij voorbeeld het uitvaardigen van hogere productstandaarden door de afnemers van melkproducten in de toekomst de dagelijkse praktijk”, aldus Schmal.

Bevredigende oplossing
Het DBV vindt voorts dat de discussie tussen zuivelondernemingen en hun veehouders over de vormgeving van leverancierscontracten moet doorgaan. Hier kunnen alleen de beide marktpartijen, dus zonder politieke instituties, tot bevredigende oplossingen komen. De boerenorganisatie is positief dat deze discussie binnen de Duitse zuivel is opgepakt, zodat er meer marktconforme en moderne modellen komen met een betere planningsmogelijkheid van hoeveelheden en prijzen van aan te voeren melk. Daar zijn volgens Schmal veehouders en zuivelondernemingen bij gebaat.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties