header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 23 oktober 2017 07:51

Oostenrijkse zuivel: hoge inflatie niet door boter


Voorzitter Helmut Petschar, voorzitter van de Oostenrijkse zuivelorganisatie VÖM, heeft geen goed woord over voor de overtrokken mediaberichten dat boter verantwoordelijk is voor de hoge inflatie in dat land.

"Als boter slechts 0,17 procent uitmaakt van de gezinsbestedingen in ons land, kan dit product ondanks forse prijsstijgingen niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de totale inflatie van 2,4 procent" betoogde Petschar. Volgens het Oostenrijkse CBS blijkt uit de consumentenindex 2015 dat toen 11,5 procent van de consumentenuitgaven voor rekening kwam van voedingsmiddelen en niet alcoholische dranken, daarvan 1,53 procent voor zuivelproducten en slechts 0,17 procent voor boter. Ondanks de inflatie van 2,4 procent kan slechts een klein deel stammen van de actueel hogere boterprijs, zo berekende de VÖM-voorzitter.

Volgens hem geeft de Oostenrijker gemiddeld 37 euro uit aan melk- en zuivelproducten. De meerkosten bewegen zich vanwege de gestegen boterprijs op slechts één euro. "De Oostenrijkse melksector produceert zuivel van een bijzondere kwaliteit. Die komen uit een milieuvriendelijke melkveehouderij, gemaakt zonder gentechniek en onder verhoogde milieueisen, terwijl de sector ook aan een verzorgd landschap bijdraagt. Dat alles moet de Oostenrijkse consument ook één euro per maand meer waard zijn dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Paniekreacties vanwege het hoogwaardige product zijn niet nodig. Integendeel: Oostenrijkse melkproducten zijn hun prijs waard", aldus Petschar.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties