header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 24 oktober 2017 14:45

Verkoop weidemelk in Duitsland plust een derde


Volgens ZMB, het statistisch bureau van de Duitse zuivelsector, is de afzet van weidemelk in de Duitse supermarkten in de eerste acht maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 33,9 procent gestegen naar bijna 50 miljoen liter.

De afzet van biologische drinkmelk groeide in dezelfde periode 8,6 procent naar 182,7 miljoen liter, terwijl de totale afzet van drinkmelk 5,3 procent daalde naar ongeveer 2,3 miljard liter. Deze weidemelk wordt verkocht onder het merk Pro Weideland, waaronder vooral in de Noord-Duitse supermarkten naast drinkmelk nu ook boter en kaas verkrijgbaar is.
Deze producten stammen van zuivelcoöperatie Ammerland in Wiefelstede-Oldenburg. Voor dit Pro Weideland-label is het vorig jaar gestarte Groenlandcentrum Nedersaksen/Bremen verantwoordelijk. Hoewel het weidemelk-aandeel in de totale Duitse drinkmelkafzet nog gering is, ziet het Groenlandcentrum goede mogelijkheden voor succes in heel Duitsland.

Gezamenlijke criteria
Het zijn twintig organisaties uit de landbouw, politiek en economie die gezamenlijk criteria opstelden voor weidemelk. Daartoe moeten de dieren ten minste 120 dagen zeker zes uur per dag in de wei verblijven. Bovendien hebben deze melkkoeien het hele jaar door bewegingsvrijheid, terwijl ze gentechvrij voer krijgen voorgeschoteld. Dat alles wordt onafhankelijk gecontroleerd. Voor de deelnemende veehouders moet dat een hogere melkprijs opleveren: op de langere termijn 5 cent meer per liter weidemelk, is de gedachte in de deelstaat Nedersaksen. Bij Ammerland zijn inmiddels 630 van de bijna 2.000 melkveehouders volgens de criteria Pro Weideland gecertificeerd.

Bewezen
Volgens de groene landbouwminister van de deelstaat Nedersaksen, Christian Meyer, heeft het logo zich nu al bewezen. “Belangrijk is dat de meeropbrengst van weidegang ook bij de veehouders aankomt. Daarom plant Nedersaksen vanaf 2018 aanvullend een weidepremie van € 60 per melkkoe, in totaal van € 30 miljoen per jaar”, aldus minister Meyer.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties