header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 30 oktober 2017 07:49

Canadese Saputo koopt Murray Goulburn


Het Canadese zuivelconcern Saputo koopt Murray Goulburn voor AU$ 1,3 miljard (€ 850 miljoen). Dat heeft de Australische coöperatie bekendgemaakt op de algemene jaarvergadering.

De jaarvergadering was bij tijd en wijle emotioneel. Melkveehouders waren aangedaan toen ze enkele uren voor aanvang van de bijeenkomst hoorden dat Murray Goulburn en Saputo een overnamedeal hadden gesloten. Sommigen voelden zich overvallen, omdat ze zich er niet van bewust waren dat de onderhandelingen al zo ver gevorderd waren. In de media werd al weken bericht over een mogelijke overname of verkoop van delen van het zuivelconcern, dat sinds vorig jaar in grote problemen verkeert door falend beleid van de top van het bedrijf.

‘Moreel failliet’
Het bestuur van het zuivelconcern kreeg de wind van voren op de jaarvergadering waar zo’n vierhonderd aandeelhouders aanwezig waren. Het kreeg het verwijt dat het ‘moreel failliet’ was en dat het niet genoeg heeft gedaan om de grootste melkverwerker van Australië te behouden. De val van de coöperatie heeft negentien maanden geduurd, rekende melkveehouder Paul Mundy voor. Begin vorig jaar was MG nog goed voor 43 procent van de Australische zuivelindustrie, en nu bestaat ze niet meer, ziet hij.
Ceo Ari Mervis legde op de jaarvergadering nog eens uit voor welke opdracht het bestuur stond, nadat vorig voorjaar de top van MG de afzet veel te optimistisch had ingeschat, de te hoge melkprijs in elkaar zakte, het bestuur was opgestapt en melkveehouders de melkverwerker de rug gingen toekeren. "Het was duidelijk dat we het vertrouwen van onze leveranciers in MG moesten herstellen, dat we de concurrerende melkprijs moesten verbeteren en het zeer ongewilde Milk Support-pakket dienden aan te passen, zoals we ook onze verwerkingscapaciteit en kostenniveau moesten aanpassen vanwege de afnemende melkaanvoer."

Veel belangstelling
De grootste melkverwerker van Australië slaagde er niet in om de misère op eigen kracht te boven te komen en ging in de uitverkoop. Er was veel belangstelling, afgaande op berichten in de media, onder andere van Fonterra, Arla en Parmalat, maar ook van A2 Milk en Bega Cheese en het Chinese Yili.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties