header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 07 november 2017 15:29

Consument besteedt fors meer aan biologisch


De consumentenbestedingen aan biologische voeding stegen vorig jaar met 10 procent naar € 1,4 miljard. Daarmee is de omzet in tien jaar tijd verdrievoudigd, aldus een trendrapport van Bionext.

Supermarkten zorgden vorig jaar voor de grootste groei. Hier steeg de biologische omzet met 12,2 procent van € 654 naar € 735 miljoen. Zuivel hield 4,1 procent marktaandeel in de supermarkt. In foodservice was de groei met 14 procent en een toename van circa € 164 naar € 187 miljoen sterker dan in de supers. Deze kanalen zijn bezig met een inhaalslag, hoewel het marktaandeel van ruim 1 procent in biologische omzet nog ruim achterloopt bij de 3,3 procent marktaandeel van de supermarkt. De speciaalzaken bleven in omzet op nagenoeg hetzelfde niveau als 2015: € 336 miljoen. Biologische droge kruidenierswaren zoals koffie en thee, broodbeleg, sappen en dranken werden vorig jaar het meest gekocht en wel met 17,9 procent meer. Dit komt vooral door het grote aanbod aan houdbare bioproducten in de supermarkt. In vers zijn het meest gekocht biologisch brood en banket met 26 procent, vlees met 13,5 procent en eieren met 11,7 procent. Zuivel is net als aardappelen, groente en fruit goed voor 4,1 procent.

Meer biologische zuivelbedrijven
Het aantal biologische zuivelbedrijven steeg vorig jaar aanzienlijk en liet het aandeel van import krimpen. Meer dan de helft van de omschakelende boeren (136) is melkveehouder. De belangstelling is groot; bij sommige zuivelcoöperaties bestaat op dit moment een wachtlijst voor omschakelen naar biologisch. De productie van biologische producten in eigen land, van belang voor de balans tussen vraag en aanbod en om de Nederlandse afhankelijkheid import te verminderen, kreeg vorig jaar tempo. Zo steeg het biologisch landbouwareaal, dat al jaren varieert tussen de 3 en 3,5 procent van het totaal, vorig jaar met 3 procent van 56.729 naar 58.442 ha, terwijl het aantal bedrijven in omschakeling verdubbelde naar 245 in 2016.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties