header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 10 november 2017 15:40

DBV: ‘Overheidsquotering helpt niet tegen melkcrisis’


Volgens de Duitse boerenorganisatie DBV hebben wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat een overheidsregeling geen geschikt instrument is om de melkproductie en grote prijsdalingen te beïnvloeden.

Het DBV komt met deze waarschuwing, omdat het landbouwpolitieke debat in Duitsland over een centrale en/of overheidsregeling van de melkproductie ter voorkoming van een marktcrisis aanhoudt. Momenteel onderhandelen de christendemocraten (CSU/CDU), de liberale FDP en de Bündnis/Grünen, de Groenen, over de vorming van een nieuwe regering, een zogeheten Jamaica-regering van deze vier partijen.

Globaal en geliberaliseerd
Volgens het DBV hebben de Duitse melkveehouders zich de laatste jaren overeind moeten houden in een toenemend globale en geliberaliseerde wereldmarkt. Dat is het gevolg van het beleid dat de politieke besluitvormers van de EU de afgelopen twintig jaar voor alle agrarische markten hebben doorgevoerd. Vanwege deze open markten heeft overheidsingrijpen in bedrijfseconomische besluiten van afzonderlijke melkveehouders onvoldoende uitwerking op de totale sector. Wetenschappers gaan er bovendien vanuit dat de uitwerking van een productieregeling op de prijsvorming zelfs in het onrealistische scenario van een volledig gesloten EU-zuivelmarkt uitermate gering is. Bovendien zouden overheidsmaatregelen regelmatig te laat worden uitgevaardigd. In open wereldmarkten verdwijnt dit geringe effect vervolgens totaal. Naast de zeer onbevredigende marktwerking verzwakt een nieuwe productieregeling door de overheid op langere termijn de concurrentiekracht van de totale EU-zuivelmarkt.

Prijssignalen
Wel is het DBV ervan overtuigd dat in de wereldwijde zuivelmarkt de prijssignalen sneller aan de afzonderlijke melkveehouders moeten worden doorgegeven. Gebeurt dat niet, dan reageren de afzonderlijke veehouders te laat op de actuele marktsituatie. Voorts is het volgens de boerenorganisatie noodzakelijk dat melkveehouders en –verwerkers tot een contractuele planning van de aan te voeren melk komen, zodat de verwerkers de aanvoer van boerderijmelk verkoopgericht kunnen plannen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties