header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 17 november 2017 12:26

Yoghurt Buitenverwachting Groene Hart streekproduct


De yoghurt van de melk van koe Margriet van biologische boerderij Buitenverwachting in Hoogmade is verkozen tot het beste streekproduct van het Groene Hart. De volvette standyoghurt, gemaakt van de melk van blaarkopkoe Margriet 53, is te koop in de boerderijwinkel.

Marrit Schakel van boerderij Buitenverwachting, die de yoghurt produceert, denkt dat het product heeft gewonnen omdat duidelijk is dat het uit een korte keten komt. “We melken alleen die koe of meerdere koeien die we juist bevinden voor de standyoghurt. Iedere koe geeft melk met een eigen vet- en eiwitgehalte. Het product is dus telkens uniek en plaatsgebonden.” Een deel van de melk van de rond vijftig koeien van Buitenverwachting wordt ook tot kaas en andere zuivel verwerkt.

Koespecifiek als micro dairy
De winnende koespecifieke yoghurt komt van één koe en heeft een duidelijke herkomst. “De consument koopt de yoghurt in onze boerderijwinkel en kan de koe in de wei zien. Ik noem dergelijke kleinschalige zuivelproductie micro dairy”, aldus Schakel. Zij melkt koe Margriet 53 eenmaal per dag. De 20 liter melk die dit oplevert, verwerkt zij tot 10 a 20 liter yoghurt in ongeveer drie batches per week. De yoghurt wordt afgevuld in potten van rond 650 ml. “De klanten kopen nu wekelijks ongeveer dertig potten. Ik wil de productie geleidelijk laten groeien en de verkoop in de winkel verder stimuleren.” Schakel is van plan om de standyoghurt, die nu te koop is bij een biologische tuinder in de buurt, straks ook als streek- en seizoensgebonden volvette zuivel bij lokale restaurants aan te bieden.

(Foto: Sandraloos Instragram@sandraadloos sandraloos)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties