header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 04 december 2017 15:04

Consument hecht het meest aan kaas


De Nederlandse consument is van alle dierlijke producten het meest gehecht aan kaas. Zo’n 22 procent zou kaas het meest missen en 11 procent zou niet zonder melk kunnen. Vrouwen houden meer van kaas, mannen meer van rund - en varkensvlees

Slechts 10 procent zou geen enkel dierlijk product willen missen. Voor de meeste consumenten is overgaan op alternatieven van dierlijke eiwitten niet vanzelfsprekend. Toch verwacht bijna een op de vier Nederlandse consumenten over vijf jaar minder vlees te eten. Dit betekent dat de huidige vleesconsumptie van rond 40 kg per persoon met 3 procent afneemt omdat veel vleesminderaars dan niet meer dagelijks vlees eten. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van het ING Economisch Bureau.
Consumenten minderen vooral vanwege milieuoverwegingen, maar ook de impact op gezondheid en dierenwelzijn spelen een rol. Ook in de rest van Europa leeft dit voornemen, al verschillen de redenen per land. De eigen gezondheid is in Europa het belangrijkste argument om minder vlees te eten.

Eiwitconsumptie verschuift
De positie van dierlijke eiwitten als zuivel, vlees en vis staat ter discussie in West-Europa. Rond 2025 zal de verhouding in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten van 60-40 naar 50-50 verschuiven.
Overheden verkennen momenteel de mogelijkheden om een dergelijke verschuiving te realiseren waarbij gezondheidsaspecten en de prijsgevoeligheid van consumenten belangrijke sturingsmechanismen zijn.
Nederlandse bedrijven kunnen met innovaties op het gebied van vleesvervangers en andere alternatieven kansen krijgen om te spelen op een toekomstige internationale verschuiving in consumptie van dierlijke naar plantaardige producten.

Alternatieven voor zuivel in opkomst
Alternatieven voor zuivel en vlees en zuivel zijn in opkomst in westerse landen. In de Verenigde Staten zijn fabrikanten goed voor meer dan 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van plantaardige producten op basis van soja, tarwe of erwten. Alternatieven gaan het originele zuivel- en vleesproduct inhalen op aspecten als prijs, gezondheid of gemak. Hiermee worden ze voor meer consumenten een aantrekkelijk alternatief voor dagelijks gebruik, aldus het onderzoek.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties