header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 04 december 2017 15:07

Smart Food Intake werkt aan voedselkeuze en motieven


Wageningen UR werkt in het project Smart Food Intake met FrieslandCampina, Danone, Unilever en Philips samen aan een systeem om snel betrouwbare data te verzamelen over voedselinname en motieven. Huidige tijdrovende onderzoeksmethoden houden er volgens de onderzoekers geen rekening mee dat de context waarin iemand eet of drinkt veel invloed heeft.

De FoodProfiler-app maakt data verzamelen voor deelnemers bovendien eenvoudiger dan het invullen van uitgebreide vragenlijsten en rapportage van gedetailleerde informatie over hun consumptiepatroon.

Inzicht in keuze, motieven en context
Het project, dat loopt tot 2020, wil een methode met een app ontwikkelen om de precieze relatie tussen voedselkeuze en onderliggende motieven in verschillende contexten te ontdekken. Deelnemers geven via de app bijna realtime door wat zij hebben gegeten en gedronken en in welke context zij dat hebben gedaan.
Met inzicht in het verband tussen inname, motieven en context kunnen de onderzoekers beter begrijpen waarom iemand iets eet. Waarom lukt het de één wel om consequent een gezond tussendoortje te nemen en grijpt de ander vaak naar een te vette, te zoute of te zoete snack? Wat is de invloed van gezinsleden of vrienden op het eetgedrag? En hoe bepalend is de fysieke omgeving?

Gezamenlijk Europees onderzoek
Omdat de methode flexibel inzetbaar is, kunnen andere partijen deze in eigen onderzoeksprojecten gebruiken. De onderzoekers willen de data op termijn in een centraal platform samenbrengen. Smart Food Intake sluit hiermee aan op de gezamenlijke Europese onderzoeksinfrastructuur binnen het domein voeding, gezondheid en gedrag. Bedrijven kunnen met kennis van de context van voedselkeuzes gerichter werken aan duurzame en gezonde producten die in die context passen. Ook kunnen partijen in hun communicatie beter aansluiten op de behoeften van de consument.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties