header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 05 december 2017 10:32

Duitsers willen sterkere positie veehouder


“De verlenging van het EU-zuivelbeleid tot ruim na 2020 biedt nu al politieke duidelijkheid voor de melkproducentenverenigingen, MeG´s, maar de positie van de melkveehouder in de zuivelketen dient verder te worden versterkt.”

Dat stelde Karsten Schmal, voorzitter van de melkveehouders binnen de boerenorganisatie DBV, in het raadgevend comité voor zuivelbeleid van de Europese Commissie. Om de onderhandelingspositie van melkveehouders in de levensmiddelenketen verder te verbeteren is het volgens hem dringend nodig om de maximale omvang van producentenverenigingen uitgedrukt in miljoenen kilo´s melk te verhogen. Deze maximale grootte staat een verdere ontwikkeling van de bestaande MeG´s in de weg. Ze moeten kunnen groeien om op ooghoogte te onderhandelen met de steeds groter wordende particulieren zuivelondernemingen in Duitsland.

Alle afzetorganisaties versterken
Met het oog op de toekomstige ontwikkelingen eiste Schmal van de Europese Commissie dat die alle afzetorganisaties van de melkveehouders ̶ zuivelcoöperaties én MeG´s ̶ in de levensmiddelenketen versterkt. “We begroeten de uitspraken van de Europese Commissie dat het verhinderen van unfaire handelspraktijken in de levensmiddelenketen erg hoog op de agenda blijft. Maar zoals de MeG´s hun aanbod tegenover particuliere zuivelondernemingen konden bundelen, zouden ook de zuivelcoöperaties deze mogelijkheid moeten hebben tegenover de toenemend geconcentreerde levensmiddelendetailhandel”, aldus Schmal.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties