header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 11 december 2017 09:43

Fonterra verlaagt melkprijs met 35 dollarcent


Fonterra verlaagt de gemiddelde melkprijs voor dit seizoen met 35 dollarcent. De Nieuw-Zeelandse coöperatie en grootste zuivelexporteur ter wereld verklaarde bij monde van voorzitter John Wilson dat de bijstelling naar beneden een weergave is van 'een voorzichtige reactie de aanhoudende volatiliteit op de wereldwijde zuivelmarkt'.

Een belangrijke indicator voor de Nieuw-Zeelandse melkverwerker is de prijsontwikkeling van volle melkpoeder, nog altijd het belangrijkste exportproduct van Fonterra. Op de internationale markt is de prijs van de melkpoeder in sinds 1 augustus met 10 procent gedaald, zo haalt de melkverwerker aan.

Schadevergoeding
De verwachte melkprijs is nu vastgesteld op NZ$ 6.14 tot NZ$ 5,82 kg per kg milksolids. Wilson stelde dat de schadevergoeding die Fonterra moet betalen aan Danone voor de botulismeaffaire in 2013 niet van invloed is op de melkprijs.
In het juridische geschil dat in Singapore voor een arbitragehof werd uitgevochten, kreeg Fonterra opgelegd dat ze US163,5 miljoen moet betalen als compensatie voor de recallkosten die Danone maakte na een melding van vervuiling van weiconcentraat met de botulismebacterie. Fonterra verwerkte de grondstof in babyvoeding en sportdranken en leverde onder meer aan Danone. Die haalde 67.000 blikken babyvoeding uit voorzorg terug uit de schappen na de melding van de vervuiling en claimde nadien € 600 miljoen schade door recallkosten, gederfde omzet en reputatieschade.
Fonterra weigerde wat de concerns bij de arbitragerechter bracht. Overigens bleek de melding van de vervuiling achteraf onjuist; er was geen sprake van een besmetting.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties