header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 15 december 2017 14:34

Duitse DBV wil weg van jaarrond aanbindstal


Niet met verboden of uitsluitingen maar met een strategie van positieve prikkels tot verdere ontwikkeling van het individuele melkveebedrijf wil de Duitse boerenorganisatie DBV weg van het jaarrond aanbinden van melkkoeien in stallen.

Zo pakt Karsten Schmal, melkveehouderijvoorzitter van het DBV de visie van zijn organisatie samen. Het DBV ziet al vele jaren een duidelijke trend in de richting van diercomfort en stallen waarin de melkkoeien zich vrijelijk kunnen bewegen. “We willen niet alleen wijzen op de inspanningen van onze melkveehouders rond het inspelen op de wensen van de dieren, maar tegelijk wijzen op de grote, massieve problemen waarmee de kleinere gezinsbedrijven te maken krijgen bij een verbod van de aanbindstallen. De discussies daarover van bepaalde politici leiden tot ernstige zorgen over het voortbestaan van talrijke kleinere melkveebedrijven, vooral in het zuiden van Duitsland. En ook daar zijn kleinere bedrijven al lang bereid te investeren in een beter koecomfort en wil de ondernemer via de toekomstige planning van zijn bedrijf weg van de aanbindstal”, aldus Schmal.

Daling van 75 procent
Het aantal Duitse melkveebedrijven met aanbindstallen is de afgelopen vijftien jaar met 75 procent gedaald. Al in 2010 werd bijna 75 procent van alle Duitse melkkoeien in boxenloopstallen gehouden. Vanwege de onderscheiden structuurontwikkelingen werkten in 2010 alleen in het zuiden van Duitsland bijna de helft van de veehouders in aanbindstallen. Volgens Karsten Schmal zijn het vooral bedrijven die kleinschalig werken op veelal berghellingen en daar het landschap onderhouden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties