header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 20 december 2017 09:56

Meer verdunde drijfmest in Proeftuin Veenweiden


Meer dan 80 procent van de melkveehouders die deelnemen in de studiegroepen van Proeftuin Veenweiden heeft dit jaar de drijfmest met meer water verdund. Een op de drie deelnemers wist het eiwitgehalte te verlagen. Ook werd er afgelopen seizoen iets meer geweid dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit een enquête onder de honderd deelnemers aan de studiegroepen.

De loonwerker is weliswaar langer aan het werk, maar de voordelen van het verdunnen van drijfmest wegen zwaarder. Melkveehouders verdunnen de mest vanwege een betere opname door de plant en daarmee een betere benutting van de mineralen, er is minder vervluchtiging van stikstof in de vorm van ammoniak en er is schoner gras om na bemesting te beweiden.
De overige 20 procent van de ondervraagde melkveehouders zegt niet (meer) te zijn gaan verdunnen, omdat ze voorheen al voldoende verdunden (16 procent), ze altijd bij regenachtig weer uitrijden (2 procent) en er genoeg spoelwater in de kelder loopt (2 procent).

Voeradviseur
Bij het verlagen van het eiwitgehalte in het rantsoen is de helft van de melkveehouders ondersteund door de voeradviseur, terwijl de andere helft dit zelf regelde. Bij de meeste melkveehouders lukt het niet om het eiwitgehalte te laten dalen. Dat het dit jaar niet is gelukt komt volgens de deelnemers omdat ze bewust minder bijvoeren omdat eigen gras eiwit als eerste moet worden benut, omdat het ruw eiwitgehalte in het eigen gras dit jaar hoog was, het te weinig aandacht heeft gehad ook van de voeradviseur en omdat het ruw eiwitgehalte in het rantsoen al laag was.
Ongeveer een kwart van de honderd ondervraagde melkveehouders heeft dit jaar meer geweid dan in 2016 vooral dankzij de vroege beweiding in het voorjaar. Zo’n 8 procent zegt minder te hebben geweid vanwege de natte periode in de herfst. Voor 65 procent bleef het beweiden gelijk.

Een kwestie van tijd
Volgens begeleider Teus Verhoeff is het een kwestie van tijd dat iedere melkveehouder drijfmest bij het uitrijden optimaal verdunt om geen dief van eigen portemonnee te zijn. Er komt pas echt minder eiwit in het rantsoen als er bij melkveehouders het gevoel van urgentie groter is. Daarvoor zullen alle erfbetreders moeten meewerken aan oplossingen in die richting. Melkveehouders in Proeftuin Veenweiden willen het liefst zoveel mogelijk beweiden en zijn daarbij afhankelijk van de weersomstandigheden.

Lees hier meer over de deelnemers van Proeftuin Veenweiden. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties