header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 21 december 2017 08:26

Zwakke Duitse zuivelmarkt in eerste maanden 2018


De beide Duitse marktbureaus ZMB en AMI gaan voor de eerste maanden van 2018 uit van een zwakkere tendens op de Duitse zuivelmarkt.

Dat heeft alles te maken met een weer hogere melkaanvoer in Duitsland, terwijl de wereldwijde vraag nog altijd duidelijk langzamer groeit dan rond 2010. De forse groei van de melkaanvoer in Duitsland en de EU die zich in het tweede half jaar van 2017 voordeed, zal vermoedelijk ook de eerste maanden van 2018 doorzetten. Ook buiten de EU worden weer stijgende melkproducties verwacht, vooral in Noord-Amerika. Vanwege de ongunstige weersomstandigheden zal de melkplas in Oceanië nauwelijks stijgen.
Bij een hogere melkproductie op het noordelijk halfrond is van een voldoende aanbod aan zuivelproducten uit te gaan, zo denken AMI en ZMB. Tekorten aan boter die de prijzen dit jaar gigantisch lieten stijgen, zullen bij de hogere beschikbaarheid van boerderijmelk in 2018 niet voorkomen. Toch zal er geen overschot aan botervet ontstaan, omdat de trend van wereldwijd stijgende vetconsumptie ook in 2018 doorgaat.

Stabiele melkprijzen
De aan de Duitse melkveehouders uitbetaalde melkprijzen zullen de eerste maanden van 2018 door de langlopende afzetcontracten met relatief hoge prijzen stabiel blijven. Maar in het verdere verloop van 2018 zal de (inter)nationale zuivelmarkt in belangrijke mate worden bepaald door de hoogte van de melkproductie, zo waarschuwen ZMB en AMI.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties