header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 04 januari 2018 10:23

Valio gaat zuivelvervangers maken


Valio gaat plantaardige zuivelvervangers op de markt brengen. De Finse coöperatie, die 85 procent van de Finse melk verwerkt, zegt de melkverwerking niet de rug toe te keren.

Valio gaat in zijn fabrieken in Riihimäki en Turenki producten als yoghurt en melk maken op basis van haver. De producten komen dit voorjaar op de markt in Finland en Zweden. De yoghurt krijgt smaken zoals mango, aardbei, framboos en vanille, de havermelk komt in eerste instantie zonder smaaktoevoeging op de markt.

Veranderende vraag
Met de productie van de zuivelvervangers wil Valio inspelen op de veranderende vraag van consumenten die ook lokaal geproduceerde producten willen op plantaardige basis. "Consumenten experimenteren graag met plantaardige producten. De producten die we nu gaan maken zijn ook aantrekkelijk voor veganisten en mensen met een melkallergie", legt Valio-manager Anne Arponen uit.

Welzijnsprogramma
De Finse coöperatie maakte ook bekend dat het 1 cent extra per kg melk uitbetaalt aan melkveehouders die meedoen aan het programma om op een verantwoordelijke manier te produceren. De maatregelen betreffen verbetering van dierwelzijn en -gezondheid. 80 procent van 5.800 melkveebedrijven die leveren aan Valio werken volgens de nieuwe richtlijnen, zo laat Valio weten. De doelstelling is om in 2020 alle melkveehouders te laten werken volgens het welzijnsprogramma.
"Dierenwelzijn wordt steeds belangrijker voor de consument. Het is absoluut essentieel voor het waarborgen van een ethisch verantwoorde melkproductie en om ervoor te zorgen dat zuivelproducten aantrekkelijk blijven voor de consument," stelt directeur Juha Nousiainen van Valio.
Een van de maatregelen is dat alle koeien in een centraal gezondheidsregister worden geregistreerd. Om de gezondheid te monitoren krijgt elk melkveebedrijf ministens een keer per jaar een bezoek van een dierenarts, die alle dieren onderzoekt, de gezondheid- en welzijnsstatus vaststelt en registreert. De gegevens in het centrale register zijn vergelijkbaar tussen de verschillende bedrijven.
Het welzijnprogramma van Valio heeft verder bepalingen over onder meer pijnvrij onthoornen en vrije uitloop buiten de stal.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties