header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 08 januari 2018 08:37

1.400 babyvoedingsmerken minder in China


In China geven de schappen met babyvoeding in de supermarkten vanaf 1 januari een ander beeld: ruim 1.400 merken zijn verdwenen. Producenten mogen nog maar drie merken verkopen, onder elk merk kunnen drie producten worden aangeboden.

Met de nieuwe voorschriften willen de Chinese autoriteiten een einde maken aan de wildgroei in babyvoedingsproducten en greep krijgen op de kwaliteit, maar ook wordt de ingreep gezien als een poging om het vertrouwen van de Chinese consumenten in eigen babyvoeding te vergroten, zoals de babyvoeding van Feihe en Yili.

Fraude en geknoei
Het consumentenvertrouwen in eigen babyvoeding is nog steeds niet groot; na het melamineschandaal in 2008 is er met regelmaat fraude en geknoei met babyvoeding aan het licht gekomen. De enorme hoeveelheid aan merken maakt het bovendien lastig voor de consumenten om te kiezen.
Producten die niet zijn geregistreerd door de Chinese Voedsel en Warenautoriteit mogen niet meer worden verkocht. De voedselautoriteit van China heeft tot dusverre 940 babyvoedingsproducten goedgekeurd. Daaronder de belangrijke merken van grote internationale producenten, zoals Nestlé, Danone, Reckitt Benckiser Group (Mead Johnson) en FrieslandCampina.

Markt herschikt
De sanering zet de producenten van babyvoedingvoor de Chinese markt op scherp; de markt wordt met het verdwijnen van 60 procent van de merken herschikt. Waar merken verdwijnen ontstaan kansen voor de blijvers, naar schatting van analisten gaat het om 10 procent van de markt die een waarde heeft van € 20 miljard. De grote internationale babyvoedingsproducenten zitten op het vinkentouw. Volgens Euromonitor wordt de top tien van meest verkochte babyvoeding in China gedomineerd door buitenlandse producenten. Danone (Nutrica) staat op één met 10 procent marktaandeel; Nestlé (Illuma) staat op twee.
Grote producenten passen de verkoopstrategie aan. Zo richt Nestlé, dat in 2016 ongeveer 7 procent van zijn omzet realiseerde in Groot China, zich ook op de kleinere steden, waar volgens markeringrapporten de meeste consumptiegroei zich zal voordoen. “We zien kansen in de ‘low-tier cities’”, zegt Bina Jacob van Nestlé tegen persbureau Bloomberg. “We herzien ook onze portfolio om de producten in te zetten die passen bij deze strategie.”

Veiligheid en traceerbaarheid
Danone verstrekt zijn e-commerceactiviteiten. Daarnaast zet de Franse babyvoedingsproducent in op verbetering van de veiligheid en traceerbaarheid van de producten met laserprinting en QR-codes, daarmee inhakend op de zorgen die Chinese ouders hebben over de kwaliteit van de babyvoeding.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties