header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 11 januari 2018 12:05

Liba meldt goed jaar voor melkveehouder


Adviesbureau Liba meldt dat 2017 voor de melkveehouder een goed jaar was met een gemiddelde melkprijs van € 36,50 per 100 liter melk. Verdiende reserves werden echter vaak gebruikt om liquiditeitstekorten van 2015 en 2016 aan te vullen.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar voorspelt Liba melkprijzen van rond de € 30 per 100 liter melk. De kans is klein dat de melkprijs nog heel hoog wordt. De prijzen worden lager dan vorig jaar, zo blijkt uit het rapport Waar gaat de melkprijs naar toe? van het adviesbureau.
De gemiddelde melkprijs van € 36,50 per 100 liter melk kwam vorig jaar € 4,50 boven het meerjarig gemiddelde uit en € 8,50 boven het gemiddelde van 2016.

Veeomzet en -aanwas
Ook de veeomzet en -aanwas zorgden in 2017 voor goede verkoopprijzen, aldus Liba. De bedrijfstoeslag per liter melk krimpt echter door de verandering van de bedrijfstoeslag en door de groei van de bedrijven. Het adviesbureau waarschuwt dat door de toenemende specialisatie op melkveebedrijven ook de risicobestendigheid van de bedrijven daalt.

Variabele kosten dalen
Aan de kostenzijde dalen de variabele kosten als gevolg van de lage krachtvoederprijzen en de hogere ruwvoederopbrengsten. Een hogere melkprijs is wel vaker aanleiding tot het maken van hogere variabele kosten.
De vaste kosten zullen normaal gesproken gelijk blijven omdat veel bedrijven in 2015 en 2016 hun bestaande gebouwen hebben geoptimaliseerd. Verder groeien is succesvol door investeren en extra vaste kosten maken, stelt Liba. Ook steeds meer extern personeel op melkveebedrijven verhoogt de vaste kosten. De financieringspositie van bedrijven zal naar verwachting gelijk zijn aan 2016, maar voor 2017 zal een hogere fiscale druk worden verwacht.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties