header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 19 januari 2018 11:06

EKO-keurmerk voor melkveehouders Eko-Holland


Coöperatie Eko-Holland heeft zich aangesloten bij het vernieuwde EKO-keurmerk, kondigde voorzitter René Cruijsen aan tijdens de Biobeurs in Zwolle die deze week plaatsvond.

De melkveehouders van Eko Holland tekenden de overeenkomst voor het vernieuwde EKO-keurmerk met daarin aanvullende bovenwettelijke normen samen met de zuivelbedrijven Aurora Kaas, Biokaas Kinderdijk, Henri Willig, Rouveen Kaasspecialiteiten, A-ware, Vreugdenhil Dairy Foods, Weerribben Zuivel en belangenorganisatie De Natuurweide. Eko-Holland waarbij ongeveer de helft van de 350 Nederlandse biologische melkveehouders is aangesloten, heeft rond 95 miljoen liter biologische melk en 5 miljoen liter biologische dynamische melk beschikbaar voor verwerking, vertelde Cruijsen op de beurs.

In 2022 volledig energieneutraal
Een van de aanvullende en bovenwettelijke normen van het uitgebreidere EKO-keurmerk is dat de melkveehouders zich committeren om per 2022 volledig energieneutraal te zijn. In de uitgebreide normen staan ook bepalingen over hoe de koeien bij mooi weer altijd naar buiten kunnen en er altijd genoeg vers gras voor ze beschikbaar is.
Aan ondernemers en producten die het EKO-keurmerk mogen voeren, worden vanaf 1 januari strengere eisen gesteld. Vanaf dit jaar gelden voor alle EKO-licentiehouders in de keten van boer tot winkel extra normen voor sociaal en eerlijk handelen. Iedere ondernemer moet bovendien jaarlijks twee extra duurzame stappen zetten. De EKO-keurmerknormen werden eind vorig jaar uitgebreid om de steeds bewustere consument met een compleet keurmerk voor biologisch, fairtrade en dierenwelzijn inzicht te geven.

Positie koploper in biozuivel behouden
De huidige Europese wettelijke voorwaarden voor biologische zuivelproducten blijven de basis voor biologisch produceren, echter Europese wet- en regelgeving biedt nog onvoldoende ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Vernieuwen met Aanvullende Normen Biologische Zuivelketen was voor Nederlandse biologische melkveehouders, zuivelorganisaties en maatschappelijke organisaties een eigen initiatief om hun positie als Europees koploper op het gebied van natuur-, milieu- en diervriendelijke productie te behouden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties