header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 26 januari 2018 13:07

Canadese zuivel vreest nieuw Nafta-akkoord


De Canadese zuivelsector kijkt met zorg naar de onderhandelingen over de herziening van het Nafta-akkoord, de vrijhandelsovereenstemming tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De sector vindt dat ze al genoeg heeft ingeleverd met de recente akkoorden CETA, Trans Pacific Partnership (TPP) en eerder onder de regels van de World Trade Organization (WTO).

Die akkoorden ondermijnen de afgeschermde zuivelmarkt in Canada, aldus de zuivelorganisaties. En nu grijpen de Verenigde Staten de Nafta-onderhandelingen aan om meer markttoegang te kriigen tot de zuivelmarkt in Canada. “Als ze dat willen, dan moet Amerika weer aansluiten bij TPP,” zegt ceo Graham Lloyd van de Dairy Farmers of Ontario.

President Trump
In het handelsakkoord van twaalf landen rondom de Stille Oceaan is afgesproken dat Canada binnen vijf jaar na ratificatie tariefvrije import van zuivel toestaat met een omvang van 3,25 procent van de binnenlandse productie in 2016. Dat staat gelijk aan 250 miljoen liter melk.
Naar verwachting zou de Amerikaanse zuivelindustrie daar het meest van profiteren. Maar dat perspectief voor de Amerikaanse melkveehouders verdween toen president Trump direct na zijn aantreden Amerika terugtrok uit TPP. Nu zullen de zuivellanden Nieuw-Zeeland en Australië, ook TPP-deelnemers, profiteren van de verruimde markttoegang tot Canada, zeggen de Canadese zuivelorganisaties.

Verder uithollen
En daar komt dan een eventuele nieuwe verruiming van de exportmogelijkheden voor de VS door een aangepast Nafta-akkoord nog eens bovenop. Het zou de afgeschermde zuivelmarkt verder uithollen, zeggen zuivelorganisaties en ze wijzen er daarbij op dat al 15 procent van die markt is geopend als het TPP-verdrag wordt geratificeerd door de deelnemende landen.
Om het onheil af te wenden dringt de zuivelsector erbij de federale regering op aan het op de binnenlandse markt afgestemde Canadese zuivelsysteem met productiebeheersing, kostprijsbeleid en importbeperking, te verdedigen in de Nafta-onderhandelingen. Verdere ontmanteling van het systeem zou desastreus zijn voor boeren en platteland in Quebec, Ontario en regio’s in het westen van Canada. Veel kleinere boeren zullen kopje onder gaan in het vrijhandelsgeweld, waarschuwen de zuivelorganisaties.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties