header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 30 januari 2018 15:40

Noorse zuivelsector wil naar andere tht-vermelding


Noorse zuivelfabrikanten willen de houdbaarheidvermelding op melkverpakkingen veranderen om voedselverspilling te verminderen, meldt Heute.

De producenten willen achter de vermelding ‘ten minste houdbaar tot’ op de melkpakken ook ‘maar-niet-slecht-na’ toevoegen. Dit om consumenten melk eerst te laten proeven en na te gaan of deze nog goed is voordat ze het product eventueel weggieten.

Verspilling terugdringen
De zuivelfabrieken willen deze aanduiding in de toekomst ook op andere zuivelproducten, zoals verpakkingen van room en yoghurt, zetten. Doel van het initiatief is het verspillen van producten terugdringen die weliswaar over de houdbaarheidsdatum zijn, maar nog prima kunnen worden gebruikt.
Ook elders in Europa heerst onduidelijkheid over het vermelden van de houdbaarheid op verpakking van voeding, bericht Foodlog. Duitsland wil naar een ’consumptievervaldatum’, Frankrijk ontwikkelde een app tegen voedselverspilling en in de VS zou de omschrijving ‘best if used by’ verspillen fors kunnen beperken.

Datum weglaten
Nederlands onderzoek laat zien dat het weglaten van de houdbaarheidsdatum tot aanzienlijk minder weggooien leidt. In ons land zijn al diverse apps ontwikkeld die de consument bewust moeten maken van minder eten weggooien.
Zo ging onlangs in Amsterdam de Too Good To Go-app van start. Consumenten kunnen met de nieuwe app voordelig overgebleven voeding bestellen bij winkels waaronder Landmarkt en maaltijdenwinkel Stach in Amsterdam. Zo wordt eten aan het eind van de dag niet weggegooid, maar gaan producten naar een betalende klant. Ondernemers kunnen de app gebruiken om aan te geven wat ze over hebben in hun winkel.
Klanten kunnen een box bestellen met restanten van winkels. Het is telkens een verrassing wat er in de box zit. Too Good To Go, waarop nu 25 Amsterdamse bedrijven staan waar consumenten eten kunnen bestellen, wil uitbreiden naar Rotterdam en Utrecht. Later dit jaar wil het bedrijf met winkels en horeca in de meeste Nederlandse steden samenwerken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties